Pražský groš - příběh nejslavnější české mince

Pražský groš - příběh nejslavnější české mince

Adresa:

Hradec Králové, Eliščino nábřeží 465

Termín: 5.8.2021 29.8.2021

5srp - 29srp celý den

Žánr: výstavygroš mince muzeum historie Hradec Králové muzeum


Výstava si klade za cíl ukázat „příběh“ proslulé mince - pražského groše. K vidění je hned několik dobových mincovních depotů, které byly objeveny na území Královéhradeckého kraje.

Pražské groše můžeme bez nadsázky označit za nejslavnější peníze v českých dějinách. I lidé, kteří se o historii příliš nezajímají, zpravidla někdy o těchto mincích slyšeli.

Jejich vznik je spojen s reformou Václava II. (1278/1283–1305) z roku 1300. Následně byly, s určitými přestávkami (např. v době husitských válek), raženy až téměř do poloviny 16. století (1547), kdy byla výroba zastavena za panování Ferdinanda I. (1526–1564).

Po celou dobu si udržovaly totožný vzhled s korunou na líci a českým lvem na rubu, takže byly mezi ostatními tehdejšími platidly snadno rozpoznatelné. Díky své kvalitě si postupně našly cestu do oběživa velké části Evropy. Jestliže v současnosti vidíme snahy o jednotnou evropskou měnu, tak svého času se do podobné role dostaly právě pražské groše. S nimi bychom mohli platit stejně dobře na domácím trhu i v cizině.

 Otevírací doba a vstupné

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Hradec Králové Akce v obci Hradec Králové

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pražský groš -...

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (493 metrů)

Ubytování U PalukůChrudim (28.9 km)

Residence ArxChrudim (29.1 km)