Není obraz jako obraz

Není obraz jako obraz

Adresa:

Hradec Králové, Eliščino nábřeží 465

Termín: 15.5.2020 16.8.2020

15kvě - 16srp celý den

Žánr: výstavyumění malba školy historie východní čechy letní výstavy


Výstava chce představit dnes již spíše zapomenutou učební pomůcku – školní obraz. Tato pomůcka byla v minulosti využívána ve školách pro řadu vyučovacích předmětů. Máme pro Vás připraveny zajímavosti například o nakladatelích školních obrazů a jejich výtvarném provedení z bohaté sbírky Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Ve druhé polovině 19. století došlo k rozšíření pomůcek k názornému vyučování i do českých škol. Mezi tyto pomůcky patřily i školní obrazy.

Provedeme Vás světem nakladatelů, kteří je v českých zemích vydávali. Můžete si zkusit představit vyučovací hodinu žáků z přelomu 19. a 20. století, kdy nebyl k dispozici internet ani interaktivní tabule, ale učebnice většinou zcela bez ilustrací, které pak nahrazovala specifická učební pomůcka – školní obraz.

Nejstarší školní obrazy vydávané od padesátých let 19. století se vyznačovaly sice tematickou rozmanitostí, ale nevýhodou pro školní výuku byl malý rozměr (pro představu cca 30 x 40 cm).

Prvním autorem rozsáhlejšího cyklu školních obrazů pro české školy byl český vlastenec, lékař, pedagog, vědec, a především propagátor názorného vyučování Karel Slavoj Amerling (1807-1884). Naše výstava ale nabídne i produkci českých a československých nakladatelů, například Pavla Jehličky, Fridricha Tempského, Karla Jánského a celé řady dalších.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Hradec Králové Akce v obci Hradec Králové

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Není obraz jako obraz

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (493 metrů)

Ubytování U PalukůChrudim (28.9 km)

Residence ArxChrudim (29.1 km)