Není zrovna nejjednodušší úkol představit v kontextu projektu Galerie Luxfer nestory českého výtvarného umění. Vytíženost autora a neúprosný faktor stáří jsou nemalou překážkou, kterou se však neúnavný punker Kurt Gebauer rozhodl překonat. Ekvivalenem hereckého zákona kvality „není malých rolí“ by ve výtvarném umění mohlo být „není malých výstav“. Vše se musí promyslet, vyrobit a smyslupně zkomponovat a Kurt Gebauer k tomu přistoupil nanejvýš zodpovědně. 

Autor (*1941) patří k nejstarší generaci českého sochařství, spoludefinoval postmoderní principy tvorby v tradici české grotesky a křižovnické školy. Je dlouholetým pedagogem, který svým volnomyšlenkářstvím infikoval několik generací umělců.

V Galerii Luxfer se rozhodl vystavit soubor figurálních soch z recyklovaného papíru, které pracovně nazval Trubkouni. Když jsme telefonicky dávali dohromady koncept a detaily výstavy, ten název mě zaujal, neboť dokonale vystihoval jednak lakonickou přímočarost v myšlení autora ale i samotné Gebauerovo dílo. Kurt nepatří k umělcům povyšujícím se, ale k umělcům oslavujícím kouzlo obyčejných věcí, nedokonalých těl nebo prchavosti roztomilé disproporčnosti dětství. Vše vždy okořeněno notnou dávkou nadsázky a sžíravé ironie.

Anotace: Luděk Rathouský

Český výtvarník a vysokoškolský pedagog

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kurt Gebauer / Trubkouni

Wellness Hotel VyhlídkaNáchod (9.1 km)

Ubytování VernerDeštné v Orlických horách (23.2 km)

U JanečkůTeplice nad Metují (24.2 km)