Výstava představuje vybrané exponáty ze sbírky sběratelky MUDr. Dobromily Filové, zakladatelky Muzea domečků, hraček a panenek v Litomyšli. Návštěvník se tak bude moci potěšit pohledem na krásné a propracované miniatury krámků a živností, se kterými si kdysi hrály malé děti.

Sběratelka Dobromila Filová sbírá panenky již od mládí, kdy ke svým třem panenkám z dětství pořídila za peníze utržené na chmelové brigádě celuloidové miminko. Tím začala její celoživotní vášeň, která v roce 2012 vyústila velkou výstavou hraček v litomyšlském zámku a k otevření muzea o rok později. 

Sběratelka v současné době vlastní na 1 000 různorodých panenek. Nejcennější exponáty představují panenky z 2. poloviny 19. století, kterých Dobromila Filová vlastní hned několik. Její sbírka obsahuje ale i „moderní“ panenky Barbie, které se na veřejnosti poprvé objevily v USA roku 1959.

Dobromila Filová od devadesátých let sbírá také domečky, pokojíčky a obchůdky. Právě obchůdky, krámky a živnosti sběratelka zapůjčí na připravovanou jičínskou výstavu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout dokonalé miniatury pekařství, galanterie, cukrárny aj.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Malé krámky pro panenky

Rezidence Věž JičínJičín (388 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)