Miloslav Stingl / Tváře světa

Miloslav Stingl / Tváře světa

Adresa:

Jičín, Valdštejnovo nám. 1

Termín: 21.3.2019 12.5.2019

21bře - 12kvě celý den

Žánr: výstavyumění fotografie cestování etnografie východní čechy jarní výstavy


Výstava ukáže fotografie, které doprovázejí biografii vědce a cestovatele Miloslava Stingla zpracovanou Adamem Chroustem.

Jičínské muzeum vás zve na výstavu, která představí fotografie legendárního cestovatele a etnografa Miloslava Stingla doprovázející knihu o jeho životě s názvem Stingl Miloslav. Biografie cestovatelské legendy. Kniha v roce 2017 získala ocenění Magnesia Litera v kategorii Litera za nakladatelský čin. Výstavu našemu muzeu zapůjčilo Czech Photo Centre, které společně s autorem Stinglovy biografie Adamem Chroustem vybralo z cestovatelova archivu zajímavé snímky, které od 21. březne můžete vidět ve výstavní chodbě muzea.

Život a dílo cestovatele, etnografa, vědce a spisovatele Miloslava Stingla, který se narodil 19. prosince 1930 v Bílině, patří k nejpozoruhodnějším příběhům 20. století. Vykonal 14 cest kolem světa, navštívil 150 zemí a na cestách strávil 20 let. Mluví 17 světovými jazyky a dialekty. V letech 1962–1972 působil v Ústavu pro etnografii a folkloristiku Československé akademie věd a celý život se věnuje literární tvorbě, badatelské a popularizační činnosti, kdy prostřednictvím studia domorodých kultur přibližuje milionům lidí svět za hranicemi jejich země.

Miloslav Stingl je autorem 43 knih, ve kterých zveřejnil výsledky svých výzkumů, a které byly přeloženy do 35 jazyků. Jeho knihy vyšly ve 240 vydáních v nákladu více než 17 milionů výtisků. Spolu s dvojicí Hanzelka a Zikmund patří mezi nejslavnější české autory cestopisné literatury. Stal se nejvydávanějším českým autorem a dostalo se mu řady literárních ocenění.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Miloslav Stingl /...

Rezidence Věž JičínJičín (388 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)