Jaroslav Šámal / Z domova i cest

Jaroslav Šámal / Z domova i cest

Adresa:

Jičín, Valdštejnovo nám. 1

Termín: 20.1.2019 3.3.2019

20led - 3bře celý den

Žánr: výstavyumění malba moderní umění východní čechy zimní výstavy


Jičínské muzeum na začátku nového roku představuje tvorbu malíře Jaroslava Šámala. Výstavu jsme mohli zrealizovat díky velkému přispění manželů Tichých, kteří nám laskavě zapůjčili díla z malířovy pozůstalosti.

Jaroslav Šámal bezesporu patří mezi výrazné reprezentanty českého poválečného krajinářství. Jeho díla jsou spjata především s malebným krajem Českého ráje. Malíře však inspirovaly také vzdálené krajiny, které objevoval při svých zahraničních cestách, kde kresebně zaznamenával krajinu a atmosféru tolik vzdálenou středoevropskému prostoru.  

Jaroslav Šámal se narodil 27. 11. 1914 v Bosni u Mnichova Hradiště. Své první malířské školení získal u Otakara Nejedlého ve škole kreslení při SVU Mánes. Mezi léty 1945–1950 studoval malbu na Akademii výtvarného umění v Praze u profesora Miloslava Holého, v jehož ateliéru do roku 1951 působil jako odborný asistent. Po ukončení studia se mu podařilo vycestovat do Asie a navštívil tak Koreu, Čínu aj. V letech 1951–1956 byl členem Umělecké besedy a od roku 1960 byl členem Svazu československých výtvarných umělců (SČSVU).

Východiskem Jaroslava Šámala bylo důvěrné poznání a prožití krajiny, kterou zobrazoval. Malíř v počátcích své tvorby vycházel jako mnoho jiných z viděné skutečnosti. V jeho pozůstalosti tak nalezneme řadu studijních kreseb, akvarelů i grafik, které věrně přepisují viděnou skutečnost. Mezi malovanými studiemi Šámalova rodiště, Humprechtu a celého Českého ráje vyniknou zejména kresby a drobné malby z cest. Na desítkách skic, malíř zaznamenal krajinu a život v Koreji a Číně konce šedesátých let minulého století. Tyto kresby a studie jsou dodnes cenným dokladem o životě ve vzdálených končinách.

V průběhu 70, let 20. století se proměňuje Šámalův zobrazovací jazyk. Od viděného přechází spíše k zniternění prožitků okolního světa. Ve svých obrazech tak zaznamenává své pocity vyvolané sledováním krajiny. Díla Jaroslava Šámala nás uchvacují zejména virtuosním koloristickým podáním. V tomto období pro sebe objevuje techniku pastelu, ve které je nejpatrnější jeho koloristické nadání. Jaroslav Šámal ve svých obrazech zobrazoval zejména krajinu podmaněnou člověkem, nejčastěji maloval pole, někdy se zemědělskou technikou. 

Vernisáž výstavy se uskuteční 19. ledna 2019 v 15.30 hodin v zámecké galerii. Úvodní slovo pronese kurátorka výstavy Mgr. Jana Schlesingerová. Na vernisáži zahrají Pavel a Ludmila Krčmárikovi ze ZUŠ J. B. Foerstera, Jičín.

Výstava se koná od 20. ledna do 3. března 2019 v zámecké galerii.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jaroslav Šámal / Z...

Rezidence Věž JičínJičín (388 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)