Betlémy z Jičínska - Regionální muzeum a galerie Jičín

Betlémy z Jičínska - Regionální muzeum a galerie Jičín

Adresa:

Jičín, Valdštejnovo náměstí 1

Termín: 1.12.2018 13.1.2019

1pro - 13led celý den

Žánr: výstavyVánoce rodina děti


Pro období adventu připravilo jičínské muzeum výstavu betlémů Bohuslava Bucharta a dalších autorů. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 30. listopadu 2018 v 16 hodin ve výstavní chodbě muzea. Betlémy Bohuslava Bucharta jsou zajímavé především dokonalostí zmenšených modelů staveb typických pro města či dalších turistických atraktivních míst na Jičínsku. Nalezneme zde například zříceninu hradu Trosky, zámek Humprecht, Turistickou chatu v Prachovských skalách nebo Tichánkovu rozhlednu na Táboře. V jednotlivých městech Jičínska pak připomíná dominantní stavby, jako jsou radnice, kostely, fary, zámky, věže. Součástí betlémů je také lidová architektura či půvabné budovy koupaliště Dachova u Hořic a spousta dalších zajímavých a známých staveb. Na výrobu svých betlémů, které pan Buchart vyrábí již přes 10 let, používá různé materiály – dřevo, hobra, papír, polystyren a v některých je také zabudovaný systém nasvícení či pohybu.

Výstava je rozšířená o betlémy dalších autorů. Uvidíte zde tak i vyřezávaný betlém do dřeva od pana Jaroslava Kalouska ze Železnice, skříňkový betlém s pozadím Zebína a Kumburku, který nám zapůjčilo muzeum v Lomnici nad Popelkou. Na výstavě nebudou chybět ani papírové betlémy s výjevy za starého Jičína od pana Tomáše Holaty a malíře Jiřího Škopka betlém Výtvarnice Kateřiny Krausové s námětem Nové Paky.

Výstavu můžete navštívit od 30. listopadu 2018 do 13. ledna 2019 ve výstavní chodbě muzea.

Vernisáž výstavy: 30. listopadu 2018 v 16 hodin ve výstavní chodbě muzea. O historii betlémářství promluví PaeDr. Jan Luštinec. Hudbou doprovodí žáci ZUŠ J. B. Foerstera Jičín pod vedením Zdeňky Svobodové.

Otevírací doba a vstupné

http://www.muzeumhry.cz/pro-navstevniky 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Jičín Akce v obci Jičín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Betlémy z Jičínska -...

Rezidence Věž JičínJičín (372 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)