Od Marie Terezie po dnešek. Školní vysvědčení v proměnách času a Hurá do školy s Marií Terezií

Od Marie Terezie po dnešek. Školní vysvědčení v proměnách času a Hurá do školy s Marií Terezií

Adresa:

Jičín, Valdštejnovo nám. 1

Termín: 15.6.2018 23.9.2018

15čer - 23zář celý den

Žánr: výstavyvýstava muzeum hry jičín muzeum škola školství marie terezie historie


Další výstava, kterou o letních měsících můžete v našem muzeu navštívit, představí nejzajímavější vysvědčení od dob Marie Terezie a také připomene třísetleté výročí této panovnice. Vernisáž výstavy se koná 14. června v 16.00 hodin.

Výstava představí nejzajímavější vysvědčení od dob vydání Všeobecného školního řádu v roce 1774 iniciovaného Marií Terezií. Druhá část výstavy pak připomene třísetleté výročí narození Marie Terezie, která se zasadila o řadu reforem, které ovlivnily další směřování rakousko-uherské monarchie k moderní společnosti.

Návštěvníci se budou moci seznámit s podobou vysvědčení od 18. století až téměř po současnost, z nichž dvě nejstarší jsou vysvědčení učitele Václava Peršíka vydaná Normální školou v Praze a Vzornou hlavní školou U sv. Jindřicha v Praze dne 28. listopadu 1776. Obě vysvědčení jsou nejstaršími známými vysvědčeními v České republice a pocházejí ze sbírek Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského.  Výstava mapuje podobu vysvědčení na celém území někdejšího Československa, tedy i z území Slovenska a Podkarpatské Rusi. Ke zhlédnutí budou také vysvědčení řady českých osobností.

Dvě výstavy, které se v jičínském muzeu spojily v jednu, připravilo Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského v Praze. Autorkou výstavy s názvem Od Marie Terezie po dnešek – Školní vysvědčení v proměnách času je Mgr. Jana Bartošová, autorkou výstavy Hurá do školy s Marií Terezií pak Mgr. Magdaléna Šustová.

Výstavu můžete navštívit od 15. června do 23. září 2018 ve výstavní chodbě muzea.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Od Marie Terezie po...

Rezidence Věž JičínJičín (388 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)