Archeologické exponáty opočenského zámku - výstava

Archeologické exponáty opočenského zámku - výstava

Adresa:

Opočno, Trčkovo nám. 1

Termín: 26.5.2018 31.10.2018
Vstupné:

Běžné vstupné dle okruhu

26kvě - 31říj celý den

Žánr: výstavyhistorie akce v přírodě


V návaznosti na akce uskutečněné v předchozích dvou letech „Julius Scheurer a Opočno“ a „Levoruční dýka“ přichystal zámek na sezonu 2018 prezentaci dalších běžně nevystavovaných exponátů, tentokráte z okruhu archeologie.

Stěžejními archeologickými artefakty opočenských sbírek jsou nepochybně návštěvníkům z expozic dobře známá římská přilba a dva tisíce let starý buben dongsonské kultury. K nim byla pro potřeby výstavy snesena z depozitářů zhruba sedmdesátka nejzajímavějších při vykopávkách objevených předmětů.

Jedná se například o dvojici ptačích mumií ze starověkého Egypta, hlavice prehistorických sekeromlatů, meče ze 14. až 16. stol., lovecké zbraně 15. až 19. stol. (lovecký meč, sekáč a tesák), středověké sekery a hroty kopí a šípů (včetně hrotu těžké šipky do kuše v Čechách zv. „jelito“), čepele nožů a dýk z 15. a 16. stol., koňské podkovy 14.–18. století, jezdecké ostruhy a třmeny, renesanční kování koňského postroje nebo ukázky středověké keramiky.

Nechybí ani kuriozity jako vzácný historický ruční granát z pálené hlíny nebo (údajný) meteorit nalezený na Dobříši.

Exponáty byly vesměs zakoupeny na aukcích nebo nalezeny na panstvích Colloredo-Mannsfeldů. Právě předměty z vykopávek na panstvích Opočno, Dobříš a Zbiroh tematicky rozšiřují výstavu nedávných nálezů z Trčkova náměstí, která je městem Opočnem připravována v historickém objektu č. p. 55 v Opočně u příležitosti výročí 950 let od první zmínky o místním hradišti.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Královéhradecký kraj Akce v obci Opočno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Archeologické exponáty...

Wellness Hotel VyhlídkaNáchod (16.2 km)

Ubytování VernerDeštné v Orlických horách (17.1 km)

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (20.9 km)