„My vás tady nechceme!“ aneb občanem Jaroměřska v roce 1968

„My vás tady nechceme!“ aneb občanem Jaroměřska v roce 1968

Termín: 8.6.2018 21.9.2018

8čer - 21zář celý den

Žánr: výstavy


Ze všech možných „osmičkových výročí“ zvolilo Městské muzeum v Jaroměři přípravu výstavy připomínající události spjaté s okupací vojsky Varšavské smlouvy s názvem „´My vás tady nechceme!´, aneb občanem Jaroměřska v roce 1968“. Název výstavy je založen na autentickém, fotograficky zdokumentovaném nápisu na jednom z jaroměřských domů.

Výstava návštěvníkům připomene srpnové události v širším politickém i kulturním kontextu, se zaměřením na východní Čechy a Jaroměřsko. Autoři výstavy, dr. Olga Mertlíková a pracovníci Městského muzea, se pokoušejí vyváženou měrou představit veřejnosti podrobně zpracované texty popisující historické události, ale i vizuální a audiovizuální dokumenty doby, jako jsou významně zvětšené fotografie, plakáty, či archivní televizní a rozhlasové záznamy. Samostatná část výstavy je věnovaná i reáliím konce 60. let, včetně repliky dobově vybaveného pokoje či tehdy modernímu oblečení.  Opomenuto nebylo ani specifikum českého národa – schopnost pojímat i tragické události s humorem a ironií.

Výstava jistě zaujme jak pamětníky událostí, tak generace následující, včetně školní mládeže. Dovolujeme si k prohlídce pozvat paní učitelky a pány učitele s jejich třídami, zejména v rámci výuky dějepisu a základů společenských věd/občanské nauky. Výstava je doplněna výukovým programem, kterým provádí muzejní edukátorka a který školní mládeži umožní přístupnou formou reflexi událostí roku 1968 v široké perspektivě.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce „My vás tady...

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (17.1 km)

Wellness Hotel VyhlídkaNáchod (19.5 km)

Spa Resort Tree of LifeLázně Bělohrad (24.3 km)