Kořeny poznání

Kořeny poznání

Adresa:

Znojmo, Přemyslovců 6

Termín: 20.4.2018 24.6.2018

20dub - 24čer celý den

Žánr: výstavyplastikyvernisáž


Od 20. dubna letošního roku budou mít návštěvníci Jihomoravského muzea ve Znojmě možnost zhlédnout první ze tří výstav, které v letošním roce proběhnou v rámci oslav 140. výročí založení muzea. Výstava Kořeny poznání v prostorách minoritském kláštera potrvá do 24. června 2018.

Výstava představí jedenáct osobností spojených s činností zdejšího muzea, které se podílely na shromáždění a prezentaci prvních odborných poznatků z archeologie, botaniky, geologie nebo zoologie v našem regionu a je společnou prací všech odborných pracovníků muzea, především pak Radomíra Němce, Antonína Reitera, Davida Rožnovského a Jaroslava Šmerdy.

„Na jedenácti panelech předkládáme stručnou charakteristiku profesní činnosti osobností spjatých s muzeem i dalších souvislostí, které zásadně ovlivnily přístup k regionální vědě a tím také předurčily směr dalšího bádání,“ přibližuje výstavu Radomír Němec, kurátor výstavy a botanik. Na výstavě budou k vidění i předměty, které s jednotlivými osobnostmi a jejich prací souvisí, například srovnávací herbář Adolfa Obornyho, který patří k nejcennějším předmětům botanických sbírek a obecně sbírek zdejšího muzea. Kopii jednoho z 10 svazků tohoto herbáře si mohou návštěvníci prolistovat. K vidění bude také vzácný preparát dropa malého, který do muzea uložil Emanuel Blattný. Bezesporu největším lákadlem bude ale originál hlubokomašůvecké Venuše, světoznámé neolitické plastiky. Jejím nálezcem byl František Vildomec, věhlasný archeolog jehož 140. výročí narození na výstavě také připomínáme.

V roce 2018 oslaví své kulaté výročí také přírodovědné oddělení. Jeho vznik před padesáti lety byl impulzem k rozvoji sbírek a soustředění regionálních poznatků z oblasti geologie, botaniky a zoologie. Muzeum se tak díky systematické činnosti odborníků stalo svébytnou institucí, která přírodovědné poznání přitahuje, koordinuje a rozvíjí.

„Tato výstava se snaží ukázat, že znalosti a sbírky, které se podařilo za uplynulých 140 let také díky zapálení zaměstnanců muzea nashromáždit, představují pevné kořeny umožňující další poznávání regionu,“ odhaluje Antonín Reiter, vedoucí sbírkotvorného oddělení a kurátor zoologických sbírek, souvislost s názvem této výstavy Kořeny poznání.

Vernisáž výstavy Kořeny poznání je spojena s vysazením pamětní lípy v rámci projektu Jihomoravského kraje "100 lip - 100 oslav" k 100. výročí založení České republiky. Ta naše muzejní ponese jméno již zmiňovaného Adolfa Obornyho, významného botanika a autora, který se nesmazatelně zapsal do historie znojemského muzea. Slavnostní odpoledne proběhne ve čtvrtek 19. dubna 2018 na nádvoří muzea na ulici Přemyslovců 8, před Café MuZeum v 16,00 hodin a poté následuje v 17,00 vernisáž výstavy Kořeny poznání v minoritském klášteře.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kořeny poznání

Rezidence ZvonZnojmo (217 metrů)

Ubytování GMZnojmo (3.2 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?