Život pod nulou | DIÁKY ve Scale

Život pod nulou | DIÁKY ve Scale

Adresa:

Brno, Moravské náměstí 3

Termín: 7.6.2016

7červen úterý 20:30

Žánr: ostatní akcedebata


Debata k filmu Nebe a led s českými polárníky. Se vstupenkou na večerní Diáky je projekce filmu Nebe a led od 18:00 za 80 Kč.

Kombinovaná vstupenka k dostání pouze na pokladně kina. Život pod nulou | DIÁKY ve Scale Již po jedenácté na konci prosince vyrazí výprava vědců a techniků (nejen) z brněnské Masarykovy univerzity na 14 tisíc kilometrů dalekou a tři měsíce dlouhou pouť. Jejich cílem je Česká vědecká stanice J.G. Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě.

Mimo sledování klimatu a ozónové vrstvy se zde čeští vědci zaměřují také na změny ledovců, hledají vzácné zkameněliny současníků dinosaurů či objevují nové druhy parazitů a bakterií. Kromě mořské nemoci při plavbě na ledoborci přes Drakeův průliv si věda žádá i dlouhé pochody po mrazem vysušených pláních sužovaných prachovými bouřemi, výstupy na ledovce a sopky nebo přesuny mezi zběsile se honícími ledovými krami na gumových motorových člunech.

Vědci zde čelí nejen divé zvěři v podobě lachtanů antarktických a tuleňů leopardích, ale především extrémním povětrnostním podmínkám. Práci a život na české vědecké stanici v Antarktidě nám přiblíží Daniel Nývlt, v současnosti jeden z nejzkušenějších českých polárních vědců. O povolání geologa snil od první třídy na základní škole, dnes je docentem Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde se věnuje především polárním oblastem se zaměřením na kvartérní a ledovcovou geologii, geomorfologii a paleoklimatologii.

Pracovně už stihl vystřídat 5 kontinentů a na kontě má 9 expedičních pobytů v Antarktidě a 6 v Arktidě, dlouhodobě působil také v Peru a v Argentině, kde přednášel na několika univerzitách. Za tu dobu nasbíral mnoho zážitků a informací, o které se s vámi rád podělí. Na antarktické půdě stanul poprvé v roce 2004, rok předtím než vůbec začala výstavba stanice J. G. Mendela a kdy výprava polárníků ještě stanovala pod antarktickým nebem.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

20duben sobota 08:00

Farmářské trhy 2024 - Brno Líšeň

, Jírova, nad podzemní částí tramvaje Ostatní

20duben sobota 10:00

Trh řemesel

, Park Řehořova, Černovice Ostatní

Ubytování v okolí akce Život pod nulou |...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.6 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.3 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...