Májový večer swingových evergreenů

Májový večer swingových evergreenů

Adresa:

Brno, Veveří 115

Termín: 1.5.2016
Vstupné:

290

1květen neděle 19:00

Žánr: koncertySwing


Na 1. května pro Vás chystáme pořad swingových písní, které byly zaranžovány na zakázku tří sborů (Smíšený sbor Kantiléna, Kantila Křtiny a Virtuosi di Mikulov).

U příležitosti 10. výročí Smíšeného sboru Kantiléna a 20. výročí vokálního ansámblu Musica da camera Brno (sbormistr Martin Franze) vystoupí spolu s uvedenými sbory originální swingová kapela The Swingin‘ 17, dále dětský sbor Primavera, a zpěváci Anna Jelínková a Pavel Štursa. Pro umocnění atmosféry bude zařazeno několik tanečních výstupů souboru Rug cutters, který je zaměřen na dobové swingové tance.

Návštěvníci si ve dvou blocích vyslechnou nejprve světové a potom české swingové písně a instrumentální kusy. Tento pořad byl již několikrát s velkým úspěchem proveden. Naposledy jako Novoroční koncert pro město Polička. Pořadem bude vtipným slovem provázet Pavel Štursa.

Aranžér Petr Janovský o projektu:

Původní myšlenka na koncert pěveckého sboru převážně bez instrumentálního doprovodu se postupně přetransformovala až k provedení s bigbandem a vokálními sólisty – kombinace opravdu nevídaná a neslýchaná. Otázkou bylo, zda vůbec realizovatelná. Chtěli jsme pochopitelně, aby byl koncert posluchačsky vděčný, ale zároveň se také vystříhat hudebnímu podbízení v podobě průměrných šablonovitých úprav líbivých šlágrů. Výsledkem jsou aranže, které byly všechny napsány na míru našemu obsazení a jsou rozděleny do dvou dramaturgicky odlišných částí.

V první polovině koncertu zazní americké písně, které všechny pocházejí ze zlatého období swingu (cca 1930-1940). Druhá polovina patří původním písním z období celé historie českého swingu, od doby před druhou světovou válkou až po konec 20. století.

Swing vznikl ve Spojených státech amerických po r. 1920 jako hudba k tanci a největší rozmach tam zažil v letech 1930 až 1940. V různých podobách se hraje dodnes a je stále populární. Swing je jednou z podob jazzu a lze o něm říci, že je hudbou věčně mladou, svěží, optimistickou, energickou, ale přitom současně uhlazenou, noblesní a kultivovanou.

Doufáme, že se nám zdařilo výše uvedenou charakteristiku bohatě naplnit a Vy jako posluchači si budete alespoň v duchu, lépe ovšem nahlas a naplno, notovat některé z našich písní ještě dlouho po skončení koncertu.

  • Smíšený sbor Kantiléna
  • Musica da camera Brno
  • bigband The Swingin‘ 17
  • Taneční skupina Rug Cutters
  • dětský sbor Primavera
  • Anna Jelínková a Pavel Štursa

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Májový večer...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.1 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (19.7 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (20.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...