Blízký východ ► Írán okem politologického turisty ► Marek Čejka

Blízký východ ► Írán okem politologického turisty ► Marek Čejka

Termín: 19.1.2016

19leden úterý 19:00

Žánr: ostatní akcepřednáškyknihy


Pravidelné přednášky politologa a autora publikací Marka Čejky na současná témata spojená s Blízkým východem. ► Blízký východ okem a objektivem politologického turisty ► 19. 1. 2016 ► 19 hod ► ÍRÁN  

Současnou politiku daleko více vystřídala "vzpomínková propaganda" na šahídy (padlé mučedníky) z irácko-íránské války. Jejich portrétům, válečným fotografiím, improvizovaným symbolické zákopům z pytlů z písku pokrytým ostnatým drátem a íránskými vlajkami zkrátka neuniknete. Málokterý našinec-Íránec je ale vnímá.

Když jsem jedněm Íráncům na fotkách ukazoval, co všechno mají namalované na zdech, tak jen žasli: "Toto tady opravdu máme?!?" Propagandou pomalované zdi tak řada místňáků vnímá asi tak, jako v druhé polovině 80. let vnímali Češi nápisy "Se sovětským svazem na věčné časy ...".

Ne všechny malůvky na zdech jsou politické – někdy najdete výjevy z perských bájí a na zdech v blízkosti kostelů jsou občas i křesťanské motivy (andělé atd.). Jen tak mimochodem, kostelů je – asi oproti očekávání mnohých – opravdu hodně. Rozhodně asi desetkrát tolik, než kolik je mešit v celé České republice. To stejné platí o teheránských synagogách, těch je také kolem třiceti. Často jsou to živoucí svatostánky, kde probíhají bohoslužby, které můžete volně navštívit.

Marek Čejka (1975) vystudoval právo a politologii. Mnohokrát navštívil Blízký východ a v letech 2001-2 absolvoval stáž na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. V současnosti působí v Ústavu mezinárodních vztahů a přednáší na několika vysokých školách.

Je autorem řady článků a několika knih: Judaismus a politika v Izraeli (2002, 2009), Izrael a Palestina (2005), Encyklopedie blízkovýchodního terorismu (2007), Dějiny moderního Izraele (2011) a je spoluautorem knihy Rabíni naší doby (2010, s R. Kořanem). Provozuje blog: blizky-vychod.blogspot.com

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Blízký východ ►...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (17.3 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (22.1 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (22.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...