Cena Jindřicha Chalupeckého

Cena Jindřicha Chalupeckého

Termín: 24.9.2021 30.1.2022
Vstupné:

plné 80 Kč, snížené 40 Kč

24zář - 30led celý den

Žánr: výstavyumění současné umění Brno


I v roce 2021 naváže Moravská galerie na minulé ročníky, kdy spolupracovala se Společností Jindřicha Chalupeckého na přípravě a realizaci výstavy mladých umělců do 35 let, které mezinárodní porota vybrala do této soutěže.

Porota se rozhodla do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého 2021, již 32. ročníku místního nejvýznamnějšího ocenění pro autorky a autory do 35 let, vybrat čtyři umělkyně a umělce a jednu vícečlennou skupinu. Jsou jimi Robert Gabris, Jakub Jansa, Valentýna Janů, Anna Ročňová a umělecký ne-kolektiv Björnsonova. Společná výstavní prezentace se uskuteční na podzim 2021 v Pražákově paláci v Moravské galerii v Brně.

Mezinárodní porota ve složení Ivet Ćurlin (Kunsthalle Wien), Anna Daučíková (umělkyně a pedagožka), Charles Esche (Van Abbemuseum, Eindhoven), João Laia (Muzeum současného umění Kiasma, Helsinky) a Jan Zálešák (kurátor a pedagog) vybírala z téměř 90 portfolií zaslaných autorkami a autory prezentujícími svou tvorbu na současné české umělecké scéně. Výběr, ke kterému došla, reprezentuje širokou škálu médií i teoretických přístupů, celkově pak porota hodnotí úroveň a kvalitu zaslaných prací jako velice vysokou.

Stejně jako v loňském roce se i nově vyhlášené umělkyně a umělci shodli, že být vybrán na společnou výstavu už je samo o sobě dostačujícím oceněním. Ani letos tedy porota nebude z jejich společné výstavy vybírat "vítěze" či "vítězku". Po předchozím ročníku tedy i nyní celou pětici oceněných vybranou do CJCH 2021 čeká celoroční spolupráce, mezinárodní networking či možnost ateliérového zázemí. Veřejnost se s jejich tvorbou kromě výstavy v Moravské galerii v Brně bude moct seznámit během rozličných prezentací a doprovodných programů a samozřejmě také v online prostoru a pravidelných mediálních výstupech.

Otevírací doba

Vstupné 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Cena Jindřicha...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.2 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.9 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.6 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...