Přejít na stránky Ticketpro.cz

Karel Roden – SAM

Adresa:

Brno, Palackého 126

Termín: 26.3.2014

26březen čtvrtek 01:00

Žánr: divadlo


Agentura Brnokoncert přiváží 26. března 2014 do brněnského KC Semilasso výjimečné představení SAM, ve kterém hlavní postavu ztvárnil významný český herec Karel Roden.

Agentura Brnokoncert přiváží 26. března 2014 do brněnského KC Semilasso výjimečné představení SAM, ve kterém hlavní postavu ztvárnil významný český herec Karel Roden.

Režisérka Kamila Polívková zkoumá spolu s Karlem Rodenem nesmírnou přitažlivost popularity, která v lidech probouzí voyeuristické sklony a dodává i nejbanálnějším věcem, činům a výrokům známé osobnosti – umělce – zdání jedinečnosti a vyšší hodnoty. Z různých úhlů pohledu nahlíží na normy související s tvůrčí prací, uměním a produktivitou a rozebírá vztah mezi divákem a (uměleckým) objektem jeho zájmu. Tradicí určená „nepsaná“ pravidla jsou jak v Samově performanci, tak v samotné inscenaci vtipně narušována a vyhrocena do často až absurdních situací.

"Když se pak Roden vysouká z oranžového 'pracovního' oděvu, sejde do publika v tmavém obleku a bílé košili bez kravaty a komentuje dění na jevišti. Tam, na onom plátně, v promítaných filmových dotáčkách, vidíme ve stejném obleku a ve stejné košili tutéž postavu. Hranice mezi „objektem“, který je sledován, a mezi diváky, kteří jej sledují, se rozmývá a problematizuje, a to i proto, že ta postava v tmavém obleku a bílé košili je – jak Roden dává v komentáři na srozuměnou - návštěvníkem, který si přišel prohlédnout Sama. Tato partie, v níž se identity znejišťují a přelévají, končí možná vůbec nejsilnějším okamžikem inscenace, kdy Sam/návštěvník/Roden zpívá či možná lépe hlasově do prostoru cizelérsky pokládá gruzínskou píseň Mtacmindis mtvare (Měsíc nad Mtatsmindou) – tento kontemplativní okamžik dostává až náboženskou dimenzi. Nádhera. To jsou okamžiky, kvůli nimž se vyplatí chodit do divadla!" Josef Chuchma, iDnes.cz – Kavárna on–line, 2. května 2012

Autorka scénáře byla nominována na Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současného textu 2012.

Informace o hře:

Katharina Schmitt: Sam

překlad: Viktorie Knotková

výprava a režie: Kamila Polívková

dramaturgie: Hermann Seeler

projekce: Štěpán Vodrážka

hudba a korepetice: Sára Bukovská

hrají: Karel Roden a Jan Dvořák

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Karel Roden – SAM

Restaurace a hotel OlbergBlansko (13.2 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (17.8 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (19 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...