Přejít na stránky Ticketpro.cz

Sziget 2014

Adresa:

Budapešť, Május 9. park

Termín: 11.8.2014 17.8.2014
Vstupné:

Vstupné se bude zvyšovat

11srp - 17srp celý den

Žánr: elektrofestivaltechno


Sziget festival je největší středoevropský hudební festival a koná se v maďarské metropoli Budapešť na ostrově Óbudai. V roce 2013 se konal 21. ročník, který navštívilo 362 000 diváků z více než 70 zemí, kteří mohli vidět více než 1000 různých vystoupení a koncertů umělců z celého světa.

362 tisíc Szigeťanů

  Festival Sziget navštívilo v průběhu 7 dní celkem 362 tisíc fanoušků. To ve výsledku je o něco nižší návštěvnost než v loňském roce, ale i tak se jedná o jeden z nejnavštěvovanější a pravděpodobně nejvíce mezinárodní evropský festival. 

V roce 2013 se Sziget festival oficiálně stal Ostrovem svobody s odkazem na dvacet let staré události a koncept, které provázeli založení festivalu. Kromě veškerého programu, byl tentokrát kladen větší důraz na vizuální stránku festivalu. Přibyla nova místa v areálu, přibyli další služby pro návštěvníky, tak a by se z festivalové dovolené stal naprosto komfortní nezapomenutelný zážitek.

Festivalů existuje celá řada a mnoho z nich sice nabízí skvělý, ale vzájemně podobný hudební program. Festival Sziget se proto rozhodl rozvíjet to, čím se od ostatních liší. “Ohlasy od fanoušků i od lidí z hudební branže nás ujišťují, že jsme se rozhodli jít správnou cestou a že je správné rozvíjet vizuální zážitky na festivalu a mít program co nejpestřejší.” Říká Károly Gerendai, hlavní organizátor a zakladatel festivalu.

Sziget také pořádal konferenci v průběhu festivalu, kde hostil na 25 promotérů různých festivalů a zástupce řady hudebních agentur. Hlavním cílem bylo zajistit lepší spolupráci mezi agenty a festivaly vzhledem ke stále stoupajícím nákladům. I účastníci této konference hodnotili festival Sziget jako unikátní festival, ale pořadatelé si uvědomují limity tohoto směru. “Vizuální efekty a instalace samozřejmě nejsou vše, pro festival je důležité mít kvalitní hudební program a silné headlinery a tedy hvězdy. Bohužel letos jsme nemohli představit řadu umělců, které jsme měli v plánu, ale děláme vše co je v našich silách abychom je mohli představit v roce příštím.” Dodává hlavní organizátor festival.

V roce 2013 Sziget představil 54 míst, kde se odehrával program a konal se na prostoru o velikosti 76 hektarů. Připravovalo ho a pracovalo na něm přes 7500 lidí více než 3 týdny. Bylo nataženo vice než 30 kilometrů speciálního uměleckého osvětlení a dvacet hektarů stromů dostalo světelnou vánoční výzdobu. O zdraví a bezpečnost se staralo 400 zdravotníků, 1200 členů security a několik stovek policistů nejen z Maďarska ale i z řady dalších zemí. Největší obtíže působilo rekordní tropické počasí, proto byli instalovány chladící brány i speciální osvěžovače na prostoru u dvou největších podií. Jinak festival proběhl jako obvykle velmi mírumilovně a bezkonfliktně. Největší stavbou byl stan poskytující prostor pódiu A38 s rozlohou 5000 čtverečních metrů, což byla dvojnásobná velikost oproti loňskému roku.

Po loňském úspěchu kdy live přenosy pomocí internet ze Szigetu sledovalo vice než 5 miliónů diváků, letos bylo možné sledovat řadu koncertů díky OTP Bank a technologii Ustream.

 

Sziget Festival 2013 je pravděpodobně nejvíce mezinárodní festival v Evropě. Přicestovali na něj fanoušci z 69 zemí. Vystoupili umělci z 52 zemí jako jsou např. Australie, Argentina, Aruba, Bahrain, Ethiopia, Gambia, India, Kenya, Mali, Pakistan, Singapore, South Africa, Uruguay a Venezuela.

Ostrov svobody zavřel své brány za fanoušky v pondělí 12.8. a ihned se začalo s úklidem a renovací. To bude trvat nejméně týden, poté se bude obnovovat trávník a zeleň a prostranství taka by ostrov mohl plnit svoji funkci veřejného parku po zbytek roku.

https://www.facebook.com/SzigetCZ

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby v Brně Akce v obci Budapešť

Podobné akce

24duben středa 18:00

Expediční kamera - Brno

, Šilingrovo nám. 7, 602 00 Brno-střed Film

26dub - 28dubcelý den

Čoko Fest

, Vinařská 407 Ostatní

11květen sobota

Majáles v Brně

, Výstaviště 405/1 Festival

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?