Židé v boji a odboji  / Romové v odboji

Židé v boji a odboji / Romové v odboji

Termín: 1.4.2023 31.10.2023
Vstupné:

ZDARMA

1dub - 31říj celý den

Žánr: výstavy


K připomenutí 80. výročí celé řady židovských povstání proti nacistům (Povstání ve varšavském ghettu, povstání v Treblince, povstání v Sobiboru a dalších) je možno shlédnout v Památníku holokaustu Romů a Sintů na Moravě tyto dvě výstavy:

 

Židé v boji a odboji

Rezistence československých Židů v letech druhé světové války 

Utrpení Židů v letech 1938–1945, završené tragédiemi ve vyhlazovacích táborech, je dodnes za stíněno skutečností, že se českoslovenští Židé nepoddali osudu pronásledované komunity a přes stupňovaný teror se zapojili do odboje v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Tisíce z nich – ženy i muži – se při první příležitosti staly příslušníky československé armády a se zbraní v ruce bojovaly proti nacismu a fašismu na všech frontách druhé světové války.

Součástí výstavy je edukační film Nebyla žádná naděje. Povstání ve varšavském ghettu 1943 (autor: Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN)

Trvání výstavy: 1.4.-31.10. 2023

 

Romové v odboji

Výstava, romské filmařky Very Lackové, vychází nejen z životního příběhu jejího pradědečka, romského partyzána Jána Lacka, ale také z pracného historicko-etnologického výzkumu situace a postavení Romů za druhé světové války, jejich zapojení do SNP a jejich motivace, činnosti a aktivity v odboji. Prostřednictvím konkrétních příběhů přibližuje zapomenuté příběhy a osudy lidí, kteří s nasazením vlastního života přispěli k osvobození dnešního slovenského a českého národa.

Trvání výstavy: 1.4.-31.10. 2023

Vstupné na obě výstavy je ZDARMA.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Židé v boji a odboji ...

Zámek LetoviceLetovice (12 km)

Wellnesscentrum OhradaLetovice (15.1 km)

Western - Šiklův Mlýn s.r.oMoravec (18.6 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?