ROMSKÁ KULTURA, DIALOG I DUCHOVNO – TO JSOU LETOŠNÍ OSLAVY MEZINÁRODNÍHO DNE ROMŮ V BRNĚ V dubnu proběhnou v Brně již tradičně oslavy Mezinárodního dne Romů. Svátek Romů sice připadá na 8. dubna, ale protože letos spadá na velikonoční sobotu, rozhodli se pořadatelé – IQ Roma servis, Muzeum romské kultury, DROM, romské středisko, Tuke.TV, Společenství Romů na Moravě, Armády spásy a Káznice žije – uspořádat oslavy v týdnu po Velikonocích. Slavnostní program tedy začíná ve čtvrtek 13. dubna ve 14 hodin stužkováním Stromu tolerance v parku Lužánky.

Po tradičním zahajovacím ceremoniálu bude následovat zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi v parku Eugena Horvátha – Hvězdička. Těšit se můžete na romskou hudbu, taneční vystoupení, tradiční jídlo, aktivity pro rodiny s dětmi a soutěž Zlatá vařečka o nejlepší Šinga (tradiční romský kynutý závin). V 18 hodin se oslavy přesunou do nedaleké Káznice, kde bude následovat promítání dokumentu Tomáše Kratochvíla Pongo Calling, který pojednává o známém romském vlogerovi Štefanovi Pongovi a českých Romech žijících v Anglii. Po filmu bude následovat diskuze s tvůrci a další kulturní program. V pátek 14. dubna od 15 hodin se můžete těšit na unikátní akci Phučen mandar pre makarso – Zeptejte se, na co chcete, kterou pořádá skupina mladých Romů z platformy Tuke TV. Ti se rozhodli strávit 2 hodiny ve veřejném prostoru na Moravském náměstí u sochy Jošta s nabídkou pro kohokoliv, kdo bude mít zájem se zeptat na cokoliv ohledně Romů a romské kultury. V 17 hodin pak navazuje Průvod romské hrdosti plný hudby, tance i aktivismu.

Ten projde městem Brnem ve směru od Moravského náměstí a bude ukončen v parku Hvězdička. Vrcholem oslav bude bezpochyby koncert romských kapel Manuša a Točkolotoč v nedaleké Káznici. Celé oslavy Mezinárodního dne Romů budou zakončeny sobotní ekumenickou bohoslužbou, která začne ve 14 hodin opět v Káznici a bude věnovaná obětem holokaustu Romů a Sintů. Bude to tak poprvé, kdy oslavy Mezinárodního dne Romů dostanou i duchovní rozměr.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dny romské kultury

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.1 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (20.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...