ŠTETL FEST je multižánrový mezinárodní festival židovské kultury, který podtitulem „Důstojnost v rozmanitosti“ dává nahlédnout do židovské kultury. Festival vyzdvihuje především pozitivní stránky rozmanitosti společnosti, zkušenosti, které si vzájemně můžeme vyměňovat a sdílet. Ideově vychází z historie, ale zaměřuje se především na mapování světa současného a vize světa budoucího. První ročník proběhl v Brně v září 2022 a vzbudil svou velikostí, dramaturgií i programem pozitivní odezvu a to nejen v židovské a odborné komunitě, ale také u široké veřejnosti a stal se největším festivalem židovské kultury v České republice.

Druhý ročník festivalu, plánovaný v termínu 31. 8. – 3. 9. 2023, si zvolil za hlavní téma vlaky. Spojení židovské minulosti 20. století s vlaky je více než symbolické. Byly to totiž převážně vlaky, jimiž se židovští a jiní uprchlíci snažili dostávat z nacisty postupně okupovaných území za svobodou, a zachraňovat si tak své životy. Stejně tak to byly pověstné vlaky smrti, které transportovaly tisíce židovských občanů do vyhlazovacích a koncentračních táborů, rozesetých v různých částech Evropy. Třetím tématem bude současná pomoc v rámci konfliktu na Ukrajině, kde bychom chtěli také vyzdvihnout učení talmudu, jeho obsah a výklad směrem k pomoci bližnímu.
V rámci zahájení festivalu bude na pátém nástupišti Hlavního nádraží v Brně instalován památník lidem transportovaným do koncentračních táborů v průběhu druhé světové války z tohoto místa. Dále zde připravujeme výstavu Vlaky - smrt cesta naděje.

Během čtyř festivalových dnů připravujeme program složený z výstav, přednášek, koncertů, divadelních představení a vystoupení osobností judaismu a hvězd židovské kultury, který je sestaven srozumitelně a atraktivně pro nejširší veřejnost a otevírá možnosti dialogu pro všechny bez rozdílu vyznání, genderu či rasy a vede tak k toleranci a vnímavosti rozdílných cest a názorů.

VÍCE INFORMACÍ A PODROBNÝ BOHATÝ PROGRAM ZDE

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

3květen pátek 13:00

Majáles 2024

, Horní náměstí Festival

11květen sobota

Majáles v Brně

, Výstaviště 405/1 Festival

23lis - 7liscelý den

Než přijde Ježíšek

, náměstí Čsl. armády 475/2 Výstava

1prosinec neděle 16:30

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?