Mezinárodní výstava naivního umění představí tvorbu několika desítek umělců z dvanácti zemí např. Čechy Alexandru Dětinskou, Dušana Chaloupku, Jiřího Vidláka, z Rumunska Mihau Dascalu, Itálii bude reprezentovat Paolo Laconi, Guido Vedovato, Francii Marion Alexandre. Tím ale výčet zdaleka nekončí. Vedle nových, pro tuto akci vytvořených obrazů, budou prezentována i díla ze sbírky Spolku přátel naivních a amatérských umělců, kteří se tomuto neprávem opomíjenému umění věnují.

Výstava Kouzelný svět bude zahájena 19. srpna 2021

Pojmem „naivní umění“ je označována tvorba neprofesionálních umělců – samouků, především v malířství. Světově uznávaným představitelem byl Henri Rousseau, jehož dílo oceňovali už jeho současníci jako byl Gauguin či Picasso. Jeho malířský styl je sice naivní, ale dokonalý ve zpracování – maloval jednoduché symboly a metafory – jeho snové vize a exotické náměty dodnes působí magicky a okouzlují milovníky výtvarného umění. U nás patří k reprezentantům tohoto specifického umění herec a ilustrátor Josef Hlinomaz, cestovatel a fotograf Libor Vojkůvka nebo herečka Iva Hüttnerová.

Naivní umění vyrůstá sice mimo vývojové směry moderního umění, umělce však často inspiruje. Je v něm čistá poezie, ve které člověk a svět jsou v harmonické jednotě.

Dává prostor svobodné fantazii, volně se pohybuje mezi realitou a snem, autoři naivního umění se vyznačují zvláštní citlivostí pro barevné kompozice a schopností vyjádřit radostnou poetiku námětu prostou stylizací předmětů a postav. Ve svých dílech se soustředí na krásu lidské duše, diváky přivádí do světa kouzel a fantazie či exotických krajin a snů a přináší pocit radosti a pohody od každodenních starostí a povinností.

Otevírací doba

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kouzelný svět

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.1 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...