140 let od zpřístupnění kasemat veřejnosti

140 let od zpřístupnění kasemat veřejnosti

Adresa:

Brno, Špilberk 1

Termín: 6.8.2021 31.12.2021

6srp - 31pro celý den

Žánr: ostatní akcehistorie kasematy hrad Špilberk Brno


Špilberské kasematy jsou vám otevřené už celých 140 let. První návštěvníci do nich vešli v srpnu 1880 a zahájili tak nejdelší etapu v dějinách kasemat – turistické využití zatím trvá ze všech nejdéle, vždyť jako proslulá tvrdá věznice sloužily přibližně jen půl století. Muzeum města Brna teď u příležitost 140. výročí otevření kasemat na hradě Špilberku chystá vůbec první výstavu ve svých dějinách věnovanou tomuto tématu. Výstava vám přiblíží nejstarší historii průvodcování a prohlídky v kasematech, především z období let 1880 až 1914.

Na výstavě se seznámíte s historií kasemat i jejich rekonstrukcí v 2. polovině 19. století, poznáte, jak vypadaly první prohlídky pro veřejnost a jakými legendami je tehdejší průvodci ozvláštňovali, ale také jaké osudy a příběhy jsou s kasematami spojené a koho inspirovaly. Prohlédnete si raritní fotografie, plány a ilustrace kasemat, v dobových článcích z novin se třeba dočtete, jaké stížnosti chodily na průvodce a dokonce se dozvíte, že o kasematech vzniklo v 1. polovině 20. století i několik filmů. Které hrůzy z minulosti kasemat jsou pravdivé a co jsou jen výmysly dávných průvodců? To zjistíte u nás na Špilberku!

Výstava je součástí běžných prohlídek kasemat. Otevřené jsou každý den od 9 do 17 hodin, od října pak ve stejném čase od úterý do neděle.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce 140 let od...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.1 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...