Jiří Petráček

Jiří Petráček

Adresa:

Vyškov, náměstí Čsl. armády 475/2

Termín: 4.5.2021 19.9.2021
Vstupné:

plné 50 Kč, snížené 25 Kč

4kvě - 19zář celý den

Žánr: výstavyumění ilustrace komiks výtvarné umění Vyškov muzeum


Výstava k 80. narozeninám legendy českého komiksu a knižní ilustrace

Jiří Petráček se narodil 13. ledna 1941 v Praze. Jeho tvorbu od počátku charakterizuje výjimečný výtvarný talent, který umělci umožnil pokračovat v započatém úsilí i poté, kdy ve svých 39 letech přišel o čtyři prsty na pravé ruce, tedy na ruce, kterou kreslí. Přes tuto obrovskou překážku Petráčkovy kresby vynikají nad ostatními svou bravurní jistotou, jemností a přesností kresebné linie a mimořádným citem pro dynamičnost a koloristickou stránku.

Rozsah činnosti Jiřího Petráčka je velmi široký. Je znám především jako ilustrátor knih a komiksových seriálů. Ilustroval kolem 200 knih s dobrodružnou, populárně naučnou a historickou tematikou, ale také encyklopedie a učebnice. První jeho knižní ilustrace se objevily v knize Jaromíra Průši s názvem Mlčet až do konce války, vydané v pražském nakladatelství Olympia v roce 1971.

V roce 1987 byly vydány dnes již legendární mistrovské ilustrace v knize Petra Klučiny Jak válčili husité. Mezi velmi zajímavé ilustrátorské realizace Jiřího Petráčka patří však také Český jazyk pro 1.–4. ročník gymnázií autora Jiřího Kostečky a skvělá Literatura pro 3. ročník odborných škol. Obdivuhodná je jeho práce na dvojdílném Atlasu českých dějin.

Do výčtu Petráčkovy tvorby patří především komiksy a časopisecké ilustrace. Během své dosavadní umělecké tvorby nakreslil kolem 1 800 stran komiksů(!) a nespočet ilustrací, zejména pro časopisy ABC či Sedmička pionýrů. Mezi nejznámější komiksy patří Třináctka ze Staré čtvrti (autor Pavel Toufar), Mimozemšťané (autor Jild Záruba), Gulliver a Golem (autor obou Ruda Baudys), sešitový komiks Člověk zvaný Son (autor Ivo Pechar) a mnoho dalších.

Kresby Jiřího Petráčka provázejí již několik let také výstavní produkci autorské dvojice David Majer a Petr Klučina. Za zmínku stojí výstavy Mincovní poklady na Hedvábné cestě, dále Od Alexandra k Tamerlánovi. Válečná tažení na Hedvábné cestě či výstava Křižáci. Hledání Království nebeského. Ze spolupráce na realizaci posledních dvou výstav vznikla unikátní a poměrně velká série kreseb válečníků jednotlivých oblastí a období od starověku do konce středověku. Všechny uvedené výstavy se dočkaly mnoha repríz u nás i v zahraničí. Jiří Petráček se podílel také na realizaci všech vědeckých a rekonstrukčních kreseb pro stálou expozici Muzea Jantarové stezky a Hedvábné cesty v Ostravě, prvního a jediného muzea tohoto zaměření v Evropě. Petráčkovy kresby můžete také vidět na dlouhodobé výstavě Náboženství a rituály v kapli sv. Anny ve Vyškově.

Otevírací doba

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Brně Akce v obci Vyškov

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jiří Petráček

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21 km)

Restaurace a hotel OlbergBlansko (24.6 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (25.9 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...