Herrmann & Coufal: Design In You

Herrmann & Coufal: Design In You

Termín: 28.5.2021 1.4.2022
Vstupné:

50 – 190 Kč

28kvě - 1dub celý den

Žánr: výstavydesign výstava umění brno architektura


Zájem Dušana Jurkoviče o lidové stavitelství nebyl veden romantickým okouzlením, ale snahou o zužitkování konstrukčních principů a stavitelských postupů, které byly prověřeny letitou praxí. S tím souviselo také hledání smyslu používaného ornamentu plynoucího z použité konstrukce, materiálu nebo zvolené funkce.

Snaha o porozumění podstaty tvaru věcí a funkce jejich dekoru, která provází celé Jurkovičovo dílo, je základem uvažování také mladé designérské dvojice Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala. Ti se ve své tvorbě snaží vymezit proti zažitému přesvědčení, že práce designéra je synonymem pro novou estetiku a nutně i vyšší cenu. Jejich zájem se naopak opírá o samotný proces a důvod vzniku věcí a v neposlední řadě také jejich praktický účel.  Oba tvůrci rovněž zastávají názor, že designér by se měl neustále sám sebe ptát, zda rozhodnutí, která učinil, byla zodpovědná vůči budoucím uživatelům, výrobcům nebo přírodě.

O tom, že tento morální apel na poli designu silně rezonuje, svědčí také skutečnost, že se Matěj Coufal a Eduard Herrmann stali Grand designéry roku 2020 Cen Czech Grand Design. Své kritické nahlížení na posedlost novými věcmi a designem rozvíjí také ve výstavě "DIY - Design In You", kterou připravili v Jurkovičově vile. "Vyrob si sám" v názvu výstavy odráží přesvědčení autorů, že i když nemáme důvod si věci vyrábět sami, prostřednictvím DIY můžeme získat cenný nadhled, který nám zejména v dnešní konzumní době často schází.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Herrmann & Coufal:...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.8 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.3 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.6 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...