Bonum Opus / Premonstráti v Louce (1190–1784)

Bonum Opus / Premonstráti v Louce (1190–1784)

Adresa:

Znojmo, Masarykovo náměstí 11

Termín: 24.7.2020 31.3.2021

24čvc - 31bře celý den

Žánr: výstavyhistorie výročí církev umění morava letní výstavy podzimní výstavy


VÝSTAVA PRODLOUŽENA DO BŘEZNA 2021

Letošní rok přináší dvě pozoruhodná výročí spojená s jedním z nejvlivnějších duchovních řádů v českých zemích – s premonstráty. Je to 900. výročí založení řádu sv. Norbertem z Xantenu ve francouzském Prémontré na sklonku roku 1120 a dále 830. výročí založení premonstrátské kanonie v Louce.

Jihomoravské muzeum si k těmto výročím připravilo obsahově bohatou výstavu BONUM OPUS: Premonstráti v Louce (1190-1784), která je realizována díky projektu č. KPF-02-138 z Fondu malých projektů Rakousko – Česká republika, v rámci programu INTERRREG V-A Rakousko – Česká republika a finančně podpořena z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Projekt vznikal ve spolupráci s muzeem v Retzu, které se významně spolupodílelo na archivním výzkumu a zprostředkovalo zapůjčení předmětů ze sbírek soukromých osob.

Jak vznikl název výstavy, objasňuje Petr Eckl, historik Jihomoravského muzea a autor výstavy: „Z řádové devízy Ad omne bonum opus parati (Připraveni ke každému dobrému dílu) jsme pro výstavu vybrali sousloví bonum opus – „dobré dílo“. Celé generace louckých premonstrátů se podílely na tomto dobrém díle především formou farní pastorace, ale i vytvářením kulturního a duchovního dědictví, které je stále patrné, přestože loucký klášter už více než 230 let neexistuje.“

Výstava představí především umělecká díla vytvořená pro potřeby kultu a reprezentace jak ze sbírek Jihomoravského muzea ve Znojmě, tak ze sbírek Strahovského kláštera a Strahovské knihovny i z mobiliářů kostelů kdysi k Louce inkorporovaným. Petr Eckl přibližuje, které předměty ze Strahova budou na výstavě ke zhlédnutí: „Z děl zapůjčených ze Strahovské obrazárny bude vystavena například Maulbertschova skica Triumf Boží moudrosti pro centrální část nástropní fresky Filozofického sálu Strahovské knihovny - původně byla freska součástí výzdoby loucké knihovny, po zrušení kláštera a jejím přestěhování na Strahov ji Franz Anton Maulbertsch realizoval znovu právě ve Filozofickém sále Strahovské knihovny.

Vedle uměleckých děl z expozice Starého umění Znojemska si budou návštěvníci moci prohlédnout i obrazy J. V. Bergla z klášterního kostela v Louce a drobná sochařská díla. Poprvé pohromadě budou vystaveny liturgické předměty, dodnes používané při bohoslužbách v kostelích na Znojemsku a v okolí. Stranou nezůstala ani loucká tiskárna z let 1595 – 1612. Představeny budou původní loucké tisky a vazby uložené ve Strahovské knihovně a v podsbírce knih Jihomoravského muzea ve Znojmě. Bude k vidění opět i loucká „hemina“ (vinná míra) z roku 1497 či nově kožená bota z přelomu 16. a 17. století, nalezená v zazděném výklenku kaple sv. Šebestiána v klášterním kostele v Louce.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Bonum Opus /...

Rezidence ZvonZnojmo (364 metrů)

Ubytování GMZnojmo (2.7 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.4 km)