Na vycházce v Podyjí

Na vycházce v Podyjí

Adresa:

Znojmo, Masarykovo náměstí 11

Termín: 12.5.2020 6.9.2020

12kvě - 6zář celý den

Žánr: výstavyumění fotografie příroda krajina jarní výstavy morava


Dobové fotografie zachycující nejrůznější cesty a zákoutí v Podyjí jsou doplněné současnými snímky fauny a flóry Podyjí v detailech. Výstava je pojata jako kontrast historických černobílých snímků z fotoarchívu JMM, které tvoří zvětšeniny pozitivů, negativů, skleněných negativů a diapozitivů, a barevných současných fotografií, jejichž autorem je Rostislav Hetflaiš.

První část výstavy je věnovaná historickým fotografiím z fotoarchívu Jihomoravského muzea ve Znojmě. Jádro výstavy tvoří pohledy do zákoutí v oblasti dnešního Národního parku Podyjí, ale zachycena jsou i vzdálenější místa, např. u Bítova nebo Frejštejna, při opačném toku potom třeba řeka Dyje u Dobšic a okolní krajina zvaná "Kuketaj" nebo soutěska u Tasovic. Všechny snímky pochází z období před výstavbou Znojemské přehrady (1962 – 1966), většina spadá do 1. poloviny 20. století, zařazeno je i několik z konce 19. století.

Mezi zajímavosti patří fotografie z roku 1961 dnes zatopené levobřežní aleje v tzv. Rábštejnském údolí s budovou městské říční plovárny ve švýcarském stylu od stavitele Blaschofského z roku 1910; snímek z období kolem roku 1900 výletního hostince U Rábštejna (Zum Rabenstein; později U Obří hlavy), který patřil hradišťskému proboštovi a jeho historie sahá k roku 1665; pohled na dnes zatopené odpočívadlo s dřevořezbou sv. Huberta při levobřežní aleji v tzv. Rábštejnském údolí (poblíž pozdějšího hradišťského kamenolomu) z roku 1960 či záběry z dnes veřejnosti nepřístupného Mločího údolí.

Druhou část výstavy tvoří soubor současných fotografií fauny a flóry Podyjí, jejich autorem je muzejní dokumentátor Rostislav Hetflaiš. Zachyceny jsou z rostlin např. lilie zlatohlavá nebo vstavač kukačka, z živočichů potom křižák pruhovaný, vlha pestrá či užovka obojková. Snímky byly pořízeny v průběhu posledních deseti let.

Fotografie jsou doplněny i několika trojrozměrnými exponáty z oblasti botaniky, zoologie a geologie, vztahující se k Podyjí. Jedním z těchto exponátů je i původní cihla z dnes již zaniklého Trauznického mlýna, za zmínku stojí i preparát orla mořského.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Na vycházce v Podyjí

Rezidence ZvonZnojmo (364 metrů)

Ubytování GMZnojmo (2.7 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?