Daj-li medaili nebo nedaj-li

Daj-li medaili nebo nedaj-li

Adresa:

Znojmo, Přemyslovců

Termín: 11.2.2020 31.12.2020

11úno - 31pro celý den

Žánr: výstavyhistorie medaile design vyznamenání morava


Bezesporu slavný výrok zhrzeného ostrostřelce Antona Špelce, který musí na vytouženou medaili počkat až do příštího roku a v záplavě emocí se dopustí urážky samotného císaře, se stal názvem nevšední výstavy Jihomoravského muzea ve Znojmě. Autor výstavy historik Petr Eckl pokračuje v prezentaci numismatické podsbírky a pro tento rok zvolil sbírkové předměty z oblasti faleristiky, medailérství a signistiky.

Návštěvníkovi představí nejen vojenská vyznamenání, řády a odznaky - ty představují spíše menší část kolekce -, ale i medaile navržené k výročím osob, institucí, spolků a výstav. Opomenuta nezůstane ani oblast svátostek a moderních odznaků, ve sbírce hojně zastoupených odznaky měst, obcí, podniků ad. Pozornost byla zaměřena především na předměty znojemské provenience, které svou pestrou škálou potěší nejen obyvatele Znojma a širokého okolí. O zajímavosti tedy nebude nouze. Jedna z vitrín třeba přiblíží jednotlivé fáze procesu výroby medaile od sádrového návrhu až po samotnou realizaci na příkladu pamětní medaile k 90. výročí muzea medailéra a sochaře V. A. Kovaniče. Další pak připomene pozapomenutý mužský recesistický spolek Schlaraffia založený roku 1859 v Praze, jehož symbolem se stal výr zpodobený na většině spolkových „insignií“. V minulosti byla při pořádání sbírky tato vtipná symbolika zaměněna za atribut svobodných zednářů.

V části věnované církevním medailím a svátostkám jistě zaujme tzv. zhořelecký šekel – napodobenina šekelu z doby Prvního židovského povstání (66 př. Kr.) – prodávaný po dostavbě kaple Božího hrobu ve Zhořelci na konci 18. století jako „Jidášův stříbrný“ poutníkům. Ve vitríně věnované vojenským vyznamenáním pak překvapí řada starých ruských řádů a medailí z pozůstalosti Jiřího Magděnka. Věříme, že podobně jako se Anton Špelec nakonec své medaile dočkal, přijde si i návštěvník výstavy na své a nebude odcházet zklamán.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Daj-li medaili nebo...

Rezidence ZvonZnojmo (224 metrů)

Ubytování GMZnojmo (3.2 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?