Do půvabného světa panenek a jejich příběhů můžete nahlédnout do 28. února 2021 v Muzeu ve Šlapanicích na výstavě Příběh panenky. Výstava je založena na výjimečných sběratelských panenkách ze soukromé kolekce manželů Pecháčkových z Muzea hraček Rychnov nad Kněžnou a představuje tuto hračku jako svébytný projev různých historických období.

Mezi vystavenými exponáty najdete jedinečné historické porcelánové a voskové panenky, panenky z hmoty papírmaš i celuloidu.

Výstava seznámí návštěvníky i s příběhem panenky pocházející z krejčovské dílny koncentračního tábora či s historií tzv. Habešánka. Za jeho vznikem stála sbírka ve prospěch obyvatel africké Habeše (dnešní Etiopie), kterou v roce 1934 napadla Mussoliniho Itálie. Útok vyvolal nevoli celého demokratického světa a také mnoho charitativních akcí na pomoc Habeši. V Československu začali lidé vyrábět Habešánky.

Nechybí ale ani takové panenky, jejichž tvůrci se inspirovali nevšedními příběhy dětí a promítnuli je do podoby těchto hraček. Tak tomu bylo například u panenky Shirley Temple nebo Hadrové Ančky, která se díky malířce Otty Schneider proslavila i v našem prostředí. Výstavu uzavírá kolekce československých panenek společností Hamiro a Gumotex, jejichž panenku „chodičku“ si návštěvníci možná vybaví i ze svého vlastního dětství.

Pro děti je připravena velká tematická herna k výstavě, doplněná relaxačním koutkem a dílnou, ve které si mohou vyrobit panenku podle své fantazie a odnést si ji s sebou domů.                                                                                                                                                         

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Příběh panenky

Restaurace a hotel OlbergBlansko (18.8 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (22 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (23.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...