Výstava nahlédne do nedávné historie a představí vánoční ozdoby, kterými zdobily stromečky už naše babičky a prababičky, ale také ty, které si pamatujeme z konce minulého století. Na několika desítkách vánočních stromků uvidíte průřez různých stylů, druhů, materiálů z rodinné sbírky Dany Maškové – Řezáčové z Prosiměřic.

Výstavu doplní texty o historii vánočních ozdob a zdobení stromků ve světě i na Znojemsku. Dozvíte se například, co předcházelo dnes již tradičnímu vánočnímu stromku i jak se zdobil v našem regionu. Jiří Mačuda, etnograf muzea a autor odborných textů na výstavě, zaznamenal vzpomínky na zdobení stromku z Moravskokrumlovska z počátku 20. století: „Me, co už sme beli věči školáci, dlóho před Vánocima sme grécar ke grécaro skládali, abe belo na cukroví. A dež bél jarmak, co sme kópili? Pár pernikovéch kósku a nejakó to svičičko. Z papiro na ruže sme nastřihali řetizku. Maminka nám dala sušenéch kadlátek, króžal a nejaky ty jabko, a dež sme stromeček nastrojeli, měli sme radosti až – až!

Další zajímavosti z výstavy přibližuje Renata Hurníková, autorka výstavy: „Návštěvníci se seznámí nejen s vývojem vánočních ozdob od 20. let až po léta devadesátá, ale mohou si zavzpomínat, jaké ozdoby a doplňky měli sami (nebo mají) doma. Součástí výstavy budou i fotografie, které jsou svědky vánoční atmosféry a příběhů rodin, zapůjčené od našich příznivců, kolegů a přátel. A co uvidíte pod velkým voňavým vánočním stromem? Zrovna třeba i dárky, které jsme si jako děti tak přáli.“

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

17lis - 31srpcelý den

23lis - 7liscelý den

Než přijde Ježíšek

, náměstí Čsl. armády 475/2 Výstava

Ubytování v okolí akce Barevné Vánoce

Rezidence ZvonZnojmo (224 metrů)

Ubytování GMZnojmo (3.2 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?