„Všechnu moc imaginaci!“

Na jaře roku 1968 pařížští studenti spolu s pracujícím lidem protestují proti konzervativně orientované pravicové vládě generála de Gaulla. Jejich ideály jsou: emancipovaný svět, konec kolonialismu a boj proti autoritářství. V témže roce 21. srpna je v Československu násilně potlačené hnutí Pražského jara vpádem vojsk Varšavské smlouvy, což zdiskredituje levicové ideály na dlouhá desetiletí. Střih.

Kulisy doby, která věřila v lepší svět, se uklízejí a zítra se vstává do práce. Mluvili protestující roku 1968 na obou stranách železné opony o stejném boji nebo ve skutečnosti stáli proti sobě? Vracíme se zpět – cesta do Musée du Cinéma!

Mladí studenti zakládají revoluční buňku ve stylu Godardovy Číňanky (1967). Zavřeni v bytě bohatých rodičů, kteří odjeli na dovolenou, sepisují svůj manifest. Kouř, diskuze, pózy. Jejich požadavky jsou v mnohém oprávněné, ale názory na jejich uskutečnění a ideologickou interpretaci se tříští. Jak přesvědčit společnost o své pravdě, když ne násilím? A navíc – není to všechno jenom rekonstrukce filmu?

Staří pamětníci roku 1968 v Československu sedí ve snové čekárně připomínající vetešnictví a pokuřují jointa. Čekají na někoho? Třeba na svoje děti? Nekonečnou chvíli si krátí vzpomínáním na film Ukradené polibky (1968) od Françoise Truffauta, který záměrně upozaďuje politické souvislosti roku 1968 a místo toho staví před diváka žánrový obraz detektivů vyšetřujících milostné nevěry zbohatlíků. Svět ponořený do romantiky!

Dá se ale nemyslet na dobu, ve které žijeme? Co je víc, pravda nebo krása? Je možné snít o lepším než normalizovaném světě? A hlavně – je možné překonat rozpolcenou společnost? Nebo rozpolcený pohled na rok 1968? Je padesát let po něm, vidíme věci jasněji?

Hravá scénická esej J. A. Pitínského jako volání po avantgardě.

Premiéra: 12. září 2018
Autoři: Matěj Nytra a kolektiv
Režie: J. A. Pitínský
Dramaturgie: Matěj Nytra
Scéna: Milan Nytra
Kostýmy: Anna Chrtková a Kateřina Kumhalová
Hudební spolupráce: Richard Dvořák

Obsazení: 

  • Jiří Svoboda
  • Zbyšek Humpolec
  • Mark Kristián Hochman
  • Táňa Malíková
  • Magdalena Straková
  • Simona Peková
  • Kamila Valůšková
  • Jan Lepšík
  • Cyril Drozda / Miloslav Maršálek
  • Marie Ludvíková
  • Miroslav Kumhala
  • Kateřina Kumhalová
  • Karel Hanák Fláva
Narodil se 28. 1. 1989 v Novém Městě na Moravě. Na Střední odborné strojírenské a elektrotechnické škole vystudval obor Mechanik CNC. V roce 2014 dokončil studium herectví na JAMU. V HaDivadle je od roku 2014.
Narodil se 30.12.1994 v Lounech Svou premiéru v HaDivadle měl už v dubnu 2017, kdy si zahrál roli Šprýmaře v inscenaci Síla Zvyku, režie Jana Horáka a Michala Pěchoučka. V roce 2018 absolvoval na JAMU a nastoupil do souboru HaDivadla.
Narodila se 13. 2. 1991 v Kopřivnici. Absolvovala herectví na ostravské konzervatoři. V roce 2014 dokončila studium herectví na JAMU. V HaDivadle je od roku 2014.
Narodila se 12.10.1994 v Příbrami. V roce 2018 absolvovala na JAMU a nastoupila do souboru HaDivadla.
Narodila se 23. 4. 1976 v Brně. Absolvovala Gymnázium Brno, třída Kapitána Jaroše. Na střední odborné škole v Šumperku vystudovala herectví. V roce 1997 získala angažmá v brněnském divadle Sedm a půl. V HaDivadle je od roku...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

2duben úterý 19:00

Ženitba

, Malinovského nám. 1 Divadlo

3duben středa 19:00

Čekání na Godota

, Malinovského nám. 1 Divadlo

3duben středa 19:00

Feminista

, Zelný trh 4 Divadlo

Ubytování v okolí akce ´68

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.1 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.9 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...