Vévodkyně a kuchařka

Vévodkyně a kuchařka

Adresa:

Brno, Zelný trh 4

Termín: 28.9.2019

28září čtvrtek 19:00

Žánr: divadločinohra jídlo

Umělci: Vladimír JavorskýEva Novotná


"Zda vlastně i já nechci vzlétávat? Zda vlastně i já nežiji v kleci?“

Exkluzivní představení spojené se zážitkovou gastronomií! Přijďte si vychutnat divadelní inscenaci zahrnující čtyřchodové degustační menu z restaurant KOISHI, tři druhy kvalitního vína, elegantní obsluhu a unikátní hudební doprovod. To vše u jednoho stolu společně s Vévodkyní – vynikajícím divadelním a filmovým hercem Vladimírem Javorským.

Divadelní režisérka a výtvarnice Kamila Polívková se svým tvůrčím týmem připravila speciálně pro nádherný prostor Mozartova sálu divadelně gastronomický večer na motivy románu Ladislava Fukse.

Ladislav Fuks dopsal své poslední rozsáhlé prozaické dílo Vévodkyně a kuchařka v roce 1983. V příběhu podivné vídeňské šlechtičny, odehrávajícím se na konci 19. století, rozvíjí románovou metaforu ohlašujícího se zániku životního stylu, který i během soumraku své existence září třpytem nashromážděného bohatství tradic, kultivovanosti a krásy. Jedná se zároveň o metaforu nevyhnutelné pomíjivosti a smrti, jíž propadá (a jíž se podvědomě bojí) každý jednotlivec i každá kulturní epocha. Současně je román i zvláštní autobiografi ckou travestií, ve které se autor „převléká“ do postavy vévodkyně a více či méně bizarní převleky propůjčuje také svým přátelům a souputníkům. Právě tento divadelní prvek posloužil k adaptaci secesně přebujelé struktury romá- nu do intimních rozhovorů mezi hlavní postavou a hosty -návštěvníky, kteří jsou přítomni otevření zrcadlového sálu vévodkynina hotelu – tzv. Spectakula, symbolu snu o věčnosti a dokonalosti.

autor: Ladislav Fuks, Viktorie Knotková
režie: Kamila Polívková
dramaturgie: Martin Kubran, Viktorie Knotková
scéna: Michal Pěchouček
kostýmy: Zuzana Formánková
hudba: Ivan Acher

Premiéra: 5. listopadu 2015 v Mozartově sále divadla Reduta.

Osoby a obsazení 28.09.2019:

  • Vévodkyně: Vladimír Javorský j. h.
  • Justina: Eva Novotná
  • Zpěv: Vanda Šípová j. h., Jana Tajovská Krajčovičová, Marta Reichelová j. h.
  • Harfa: Pavla Kopecká j. h., Kateřina Štepánková j. h.
Narodila se v Kyjově. Po maturitě na Klvaňově gymnáziu byla přijata na studium herectví na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie. K prvnímu hostování na prknech jeviště Mahenova divadla ji pozval její pedagog ze školy a tehdejší...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vévodkyně a kuchařka

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.2 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.7 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...