Nová unikátní výstava hraček z pryže a vojenských hraček 30. a 40. let 20. století v Domě umění ve Znojmě je věnována dosud neprobádanému fenoménu průmyslové výroby československých hraček z gumy, celuloidu, bakelitu, oceli a hliníku, tedy z technických materiálů, které měly rozhodující podíl na vývoji zbrojního průmyslu během 2. světové války. První gumové hračky v předválečném Československu jsou spojené právě  s proslulou značkou zlínských obuvnických závodů Baťa, největšího světového výrobce nerozbitných gumových hraček.

Návštěvníkům výstavy se tak otevře svět technických a mechanických hraček, které zaplnily výlohy hračkářských obchodů před více než sedmdesáti lety. Jaroslav Frecer, kurátor výstavy, přibližuje, co všechno mohou na výstavě návštěvníci vidět: „Vedle mnoha vojenských hraček, tanků, bitevních lodí, ponorek, válečných letadel, dělostřeleckého arzenálu a jiné bojové techniky bude vystavena jedinečná a rozsáhlá sbírka „nezranitelné armády“ gumových vojáčků a početný soubor gumových hraček vyrobených firmou Baťa z Muzea technických hraček ve Velvarech.“

Pozornosti sběratelů jistě neuniknou další zajímavosti výstavy, jako například nejstarší pryžové hračky z konce 19. století, hračky vyrobené za Protektorátu Čechy a Morava v letech 1939–1941, největší československý tank na klíček, kolekce dětských pistolek na kapslíky nebo historické krajiny a dioráma sestavená z dobových hraček či v té době aktuální postavičky skautů. Exponáty výstavy doplní tiskoviny z předválečného období obsahující časopisy s fotografiemi, letáky, ceníky a reklamy na nerozbitné gumové hračky značky Baťa.

Pro děti bude připraven dětský herní koutek s vystřihovánkami a výtvarná dílnička. Výstavu můžete navštívit v Domě umění ve výstavních sálech v 1. patře od 5. června až do 30. srpna 2019 každý den kromě pondělí.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Nezranitelná armáda...

Rezidence ZvonZnojmo (364 metrů)

Ubytování GMZnojmo (2.7 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?