Na znojemském hradě budete mít možnost od 7. května do 29. září navštívit sál s mnoha desítkami unikátních autentických předmětů, jejichž prostřednictvím vás osloví doba napoleonských válek, a to způsobem, který nepochybně ocení jak odborníci, tak nejširší veřejnost. Odborníci proto, že velmi vzácné exponáty pocházející ze soukromých sbírek nemají příležitost studovat každý den; veřejnost už z toho prostého důvodu, že napoleonské vojenství je od základu svým výrazem poutavé, barevné, vkusných forem, a je s ním spojeno nepřeberné množství fascinujících životních osudů.

Výstava je připravena v několika tématických osách a vrcholí symbolicky setkáním s vítězným císařem Napoleonem a poraženým císařem Františkem. Vitríny představí pěchotu, jezdectvo, dělostřelectvo i další součásti zúčastněných armád. Kromě vzorových zbraní řadových jednotek, jimiž se obě armády u Znojma utkaly, objevíte chladné i palné zbraně Napoleonovy gardy i některé velmi speciální zbraně rakouské pěchoty užívané v průběhu koaličních válek. Originální pokrývky hlavy patří k těm nejatraktivnějším exponátům. A co teprve více než dvě staletí staré uniformy, včetně doplňků a součástí výstroje? Jedním z příběhů, které výstava přináší, je věnován roli náčelníka štábu francouzského 4. sboru, generála Fririona. Víte, kdo byli sapéři francouzské pěchoty? Prohlédněte si jejich těžkou tesařskou sekeru. A nepřehlédnete jejich tesák.

Výstavu doplňuje velké množství obrazů vybraných buď pro tématický vztah k válce roku 1809, nebo obecněji pro vypovídající hodnotu se vztahem k vystaveným exponátům. Pomohou vám vytvořit si úplnou představu o vzhledu i způsobu boje armád přelomu 18. a 19. století. Na některých najdete v pozadí město Znojmo.

Výstavou neoslavujeme válku ani vítěze bitvy. Naším cílem je připomenout událost, která poznamenala město, kraj i celou Evropu, a její protagonisty - naše předky. A na poli vojenské historie je naší ambicí přispět k tomu, aby se bitva u Znojma postupně zařadila mezi velké bitvy epochy, mezi srážky tak zvučných jmen jako je Marengo, Austerlitz, Jena, Friedland, Wagram nebo Borodino. Je světovou historií opomíjena neprávem. Válka roku 1809 končí teprve u Znojma, nikoli u Wagramu, nikoli na Moravském poli. Složité a překotné pohyby na svou dobu obrovských armádních formací vrcholí ve dvoudenní tvrdé srážce ve složitém a nepřehledném terénu, a jako celek patří mezi nejzajímavější kapitoly napoleonských válek. Hlavní důvod, proč je opomíjena? Napoleon přispěl na bojiště až během druhého dne. O místu bitvy nerozhodl. Poslední rozhodující vítězství jeho kariéry mu vybojovali generál Marmont a maršál Masséna.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Znaim / Znojmo 1809

Rezidence ZvonZnojmo (273 metrů)

Ubytování GMZnojmo (3.2 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.7 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?