Laterna Magika / Dekonstrukce a aktualizace

Laterna Magika / Dekonstrukce a aktualizace

Adresa:

Brno, Malinovského náměstí 2

Termín: 15.5.2019 28.7.2019

15kvě - 28čvc celý den

Žánr: výstavyumění divadlo laterna magika morava jarní výstavy letní výstavy


Upozornění č. 1: Tato výstava se nepokouší o rekonstrukci představení Laterny magiky ani historie jednoho českého divadla. Laterna magika je chápána jako mnohovrstevnatý fenomén: instituce, politikum, vynález, (multi)médium, formát, umělecký druh, komponovaná estráda i kritická praxe. Cílem výstavy je ukázání jednotlivých faset Laterny magiky; její dekonstrukce a aktualizace.

Dekonstrukcí se snaží odhalit základní principy fungování multimediálního mechanismu Laterny magiky, chce se podívat za obraz/divadlo, za celistvou iluzi a rozkládat pečlivě synchronizovaný stroj na součástky. Jen tak je možné více se přiblížit základním principům, na kterých je Laterna magika vystavěna, pochopit podstatu multimediálního představení, jeho možnosti i limity, zprostředkovat divákovi multismyslový zážitek. Zároveň se pokusí rozkrýt i některé, často problematické otázky, které s sebou experimentální scéna Národního divadla v průběhu svého působení nesla, jako je politická reprezentace, instituční zázemí, propagace, paměť experimentu nebo role umělce v normalizační době. Dekonstrukce jde ruku v ruce s aktualizací, která je jednak základem prostorového řešení jednotlivých instalací, jednak se otiskuje do nově vzniklých uměleckých projektů, které „prorůstají“ archivním materiálem a ukazují Laternu magiku jako médium či formát s mnohými potencialitami (projekt doplní autorská díla Zbyňa Baladrána, Markéty Kuttnerové a Jozefa Mrvy, Michala Kindernaye a Jiřího Žáka).

Upozornění č. 2: Tato výstava se zakládá na filmových dotáčkách, které vznikaly pro Laternu magiku. 

Kurátorský výběr tedy nevychází z imaginárního hlediště a celistvé performance, ale doslova zezadu/odzadu – od pohyblivých kulis, z promítací kabiny. Ve výstavě tedy neuvidíte ani modely divadelních scén, ani živé tanečníky. Naopak pohlédnete „za“ jednotlivá představení, mezi ukázky pohyblivých obrazů a nejrůznějších „zákulisních“ doprovodných materiálů.

Upozornění č. 3: Tato výstava se nepokouší o představení komplexní historie Laterny magiky. Zaměřuje se naopak pouze na několik případových studií, které ilustrují vybrané fenomény Laterny magiky (jako je obklopení diváka obrazem, rozpad jednotného plátna na fragmenty, tendence k iluzivnosti a virtualitě), v daném pořadí však zároveň načrtávají vývoj tohoto multimédia.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Laterna Magika /...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.9 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.6 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.1 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...