Veveří - Eichhorn 1945

Veveří - Eichhorn 1945

Adresa:

Brno, Veverská Bítýška

Termín: 18.4.2020
Vstupné:

plné 120 Kč, snížené 80 Kč

Žánr: ostatní akcehistorie technika netradiční prohlídky hrad vojenské akce akce v přírodě


U příležitosti výročí osvobození města Brna, pořádá spolek Acaballado akci připomínající tuto dějinnou událost. V pátek bude před Společenským centrem městské části Brno-Bystrc představena vojenská technika obou znepřátelených armád. V sobotu přímo na hradě Veveří návštěvníci uvidí jednotky sovětské a německé armády, jejich zbraně, výstroj a výzbroj. Vše vyvrcholí bitevní ukázkou připomínající střet, ke kterému zde mezi sovětskou a zbytky německé okupační armády došlo v roce 1945.

Na Příhrádku – horním nádvoří – bude vybudován tábor Rudé armády. Zde uvidíte jak vojáky a vojačky při jejich každodenní činnosti, tak i lehkou vojenskou techniku jako jsou kolová obrněná průzkumná vozidla či motocykly. Blízko štábního stanu, s trochou štěstí, zastihnete velitele se svými nejbližšími zástupci, tlumočnicí nebo vojenským korespondentem – fotografem. Stejně tak Vaší pozornosti jistě neunikne několik vojáků na hlídce či chodící příslušníci strážní služby. V dobovém táboře se bude pohybovat okolo 80 vojáků. Vaší pozornosti také doporučujeme zhlédnout legendární těžké kulomety Maxim na kolovém podvozku.

Německý tábor najdete v hlavní části hradu. Již na mostě bude čekat stráž, která bude kontrolovat povolenky pro vstup do tábora. V Černé kuchyni bude sídlit štáb armády. V zadní části pod věží najdete plně vybavený polní lazaret se sestřičkami, které budou připraveny na ošetřování zraněných po bitvě. V celém prostoru budete moci zhlédnout techniku německé armády.

V průběhu dne budou probíhat komentované ukázky obou armád před „purkrabstvím”. Ve 14 hodin proběhne pod hradem bitevní ukázka „PŘEHRADA 1945”, ve které nebude chybět plně funkční tank a kozáčtí koně, obrněná technika, děla a pyrotechnické efekty!

18. 4. 2020
10.00–17.00

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Veveří - Eichhorn 1945

Restaurace a hotel OlbergBlansko (17.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.5 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (23.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...