Betlémy a dioráma Život Kristův

Betlémy a dioráma Život Kristův

Adresa:

Brno, Veletržní 19

Termín: 8.12.2018 13.1.2019
Vstupné:

99 Kč, snížené 75 Kč, 65 Kč, 55 Kč

8pro - 13led celý den

Žánr: výstavyadvent vánoce brno umění betlém děti


Tradiční vánoční výstavu historických, ale především současných betlémů pořádá Letohrádek Mitrovských na Starém Brně od 8. 12. 2018 do 13. 1. 2019.

V letošním roce představíme dřevěné, vyřezávané betlémy z Východních Čech, které po desetiletí vyrábí členové rodiny Haldových ze Sedloňova v Orlických horách. „Betlémy Jarmily Haldové a jejích synů se vyznačují pestrou barevností a velkým množstvím darovníků, tedy postav, které přicházejí v betlému obdarovat Ježíška“, upřesnil jeden z kurátorů výstavy Petr Lukas.

V betlémářské tvorbě vyniká rodina řezbářů využíváním prvků lidové architektury a také vlídnými výrazy obličeje, které mají kromě postaviček i zvířátka. Haldovi jsou ale také velcí sběratelé, a tak si ze svých cest po světě betlémy i přivážejí. Díky tomu můžete na vánoční výstavě obdivovat část jejich soukromé sbírky světových betlémů pocházejících například z Itálie, Ruska, Bolívie, Mexika nebo Afriky. 

Na výstavě se představí také největší betlémové dioráma v ČR na téma Život Kristův. Autorka - Ivana Langrová z Beskyd - zhotovila z ovčího rouna vlastního chovu celkem105 lidských postaviček a zvířat v celkem 25 scénách. Biblický příběh začínající zvěstování Panně Marii, a končící Ukřižováním, bude provázet převyprávěný příběh, podle kterého se budou jednotlivé scény divákům představovat.

Tento originální počin vyráběla autorka přibližně dva roky a jak sama uvádí, výroba propracovanější postavy o výšce 35 cm trval i týden. Prostorové výtvarné dílo bude v Letohrádku představeno v premiéře.

Výstavu doplní adventní a vánoční floristické dekorace. Nebude nouze a nápadité vazby a objekty z přírodních materiálů kombinující tradici i současné floristické trendy. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Betlémy a dioráma...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (17.3 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.9 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (22.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...