Kolik barev má klukovský sen, kamarádství nebo láska? / Grafik Václav Johanus

Kolik barev má klukovský sen, kamarádství nebo láska? / Grafik Václav Johanus

Adresa:

Tábor, Martínka Húsky 54

Termín: 21.3.2018 11.5.2018
Vstupné:

10,20

21bře - 11kvě celý den

Žánr: výstavyretrospektivapro dětiretrospektivaretro


V rámci výstavy Retrospektiva v táborské Galerii U Radnice si až do 11. května mohou příznivci tvorby předního grafika a ilustrátora Václava Johanuse  prohlédnout obsáhlou výstavu, která je stručným průřezem zhruba 50 let autorovy výtvarné činnosti. Téměř polovina vystavených děl je tentokrát věnována také dětskému návštěvníkovi.

Tvorbě pro děti se autor věnuje od poloviny 70. let. Jeho ilustrace byly otiskovány např. ve Sluníčku, Ohníčku, Pionýru, Sedmičce pionýrů a dalších časopisech pro děti a mládež.  Vedle ilustrací pro časopisy nebo knížky vytváří například omalovánky, leporela, pexesa, vystřihovánky nebo trojrozměrné objekty.

Tvorba pro děti vyniká pestrou barevností, humorným nadhledem, vtipem a nadsázkou: „Některé autorovy obrázky mají zvláštní a kouzelnou moc,“ uvedl spisovatel a scénárista Jan Gibek: „Plavou v nich ryby, které na hladinu vypouštějí záchranné kruhy podle velikosti; na jiných padají z nebe spolu s deštěm hned otevřené deštníky a paraplata, rostou na nich stromy dokulata, vznášejí se vzducholodi, nad skalisky se tyčí usměvavé majáky, a ty barvy, trochu do klidu a trochu do závrati. A kolik těch barev vlastně je? Kolik barev má klukovský sen, kamarádství nebo láska?,“ charakterizuje autorovu tvorbu pro děti Jan Gibek.

Dále jsou na výstavě zastoupeny především grafiky-serigrafie, které vynikají přesným soutiskem a výraznou barevností, originály temper a užitá grafika.

Václav Johanus (1947) žije v Českých Budějovicích. Na výtvarné scéně se prosadil v polovině 60. let v oblasti kresleného humoru originální černou kresbou a grafickým rukopisem. Věnuje se volné a užité grafice, knižní a novinové ilustraci, koláži a kreslenému humoru. Uspořádal přes sto samostatných a účastnil se více než 200 společných výstav téměř po celém světě. Za grafiku, kreslený humor, návrhy hraček a plakáty získal prestižní ocenění.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Tábor Akce v obci Tábor

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kolik barev má...

Romantik Hotel EleonoraTábor (898 metrů)

Zoo TáborTábor (2.9 km)

Villa LiduškaBechyně (18.7 km)