Retrohrátky: sbírka panenek a hraček manželů Šídlových

Retrohrátky: sbírka panenek a hraček manželů Šídlových

Termín: 20.4.2018 29.7.2018

20dub - 29čvc celý den

Žánr: výstavy


20. dubna 2018 se v Jihočeském muzeu otevře nová výstava pro celou rodinu s názvem RETROHRÁTKY. Návštěvníkům představíme rozsáhlou sbírku panenek a hraček Blanky a Josefa Šídlových převážně z období 60. - 80. let dvacátého století, včetně ukázek stavebnic či autíček. Ze sbírek Jihočeského muzea dále nabídneme hračky od dob středověku až po nedávnou minulost. Výstava se zaměřuje nejen na děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, kteří se zde setkají s hračkami svého dětství. 

Výstava v Jihočeském muzeu se zaměřuje nejen na děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, kteří se zde setkají s hračkami svého dětství. Jádro expozice tvoří rozsáhlá sbírka panenek a různých doplňků (postýlky, kolébky, chrastítka, drobný dětský nábytek, textil do kočárků a na panenky), dále kočárky pro panenky i pro miminka zejména z 60. - 80. let 20. století. Výstava potěší zároveň chlapce, protože k vidění bude i sbírka autíček a stavebnic z uvedeného období, která také pochází z majetku manželů Šídlových.

Blanka a Josef Šídlovi pocházejí z Vodňan a sběratelství panenek se věnují již více než 15 let. Za tu dobu jich nashromáždili přes 300 kusů, převážně z produkce českých firem Hamiro a Gumotex, ale vlastní i panenky z Německa, Švýcarska, Vietnamu, Turecka či Japonska. Panenky a vše, co s nimi souvisí, nakupují zejména na burzách Klubu sběratelů kuriozit, ale i na internetu. Panenky či kočárky často dostávají i od svých přátel a známých. Některé kousky bývají ve špatném stavu a potřebují opravit. Paní Blanka vrací funkčnost a krásu zejména panenkám a jejich textilním doplňkům, pan Josef zase navrací lesk starým kočárkům.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - České Budějovice Akce v obci České Budějovice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Retrohrátky: sbírka...

Spa Hotel Vita ****České Budějovice (965 metrů)

Wellness Hotel DiamantHluboká nad Vltavou (9.1 km)

Relax Park TřeboňTřeboň (20.1 km)

Doporučené akce na jihu Čech

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Klášter Zlatá Koruna Klášter Zlatá Koruna Zlatá Koruna (15.2 km)
Penzion Kamínek Penzion Kamínek Nové Hrady (31.6 km)