Krajiny snů Václava Johanuse

Krajiny snů Václava Johanuse

Adresa:

České Budějovice, Hroznová 22

Termín: 14.11.2017 2.12.2017
Vstupné:

vstup volný

14lis - 2pro celý den

Žánr: výstavygrafikauměníilustrace


Českobudějovická Galerie Hrozen zve na výstavu Krajiny snů grafika, ilustrátora a karikaturisty Václava Johanuse. Výstava připravená k letošním 70. narozeninám autora je stručným průřezem prací z posledních let: jsou zde nové grafiky, ilustrace i originály.

Václav Johanus (nar. 1947) se věnuje volné a užité grafice, knižní a novinové ilustraci, koláži a kreslenému humoru. Výtvarnou dráhu zahájil v polovině 60. let originálním rukopisem postaveným na grafickém základě, který posléze přenesl i do grafik, ilustrací a temper.

S přísně geometrickou černou kresbou v oblasti kresleného humoru se mohli čtenáři zpočátku seznámit například v Mladém světě, Dikobrazu, Stadionu, Domovu…, a posléze v desítkách dalších titulů časopisů a novin. Postupně vznikly tisíce obrázků, kreslených vtipů, novinových, časopiseckých i knižních ilustrací. V devadesátých letech se přidala periodika s odbornou tématikou jako Ekonom, Právní rádce nebo Hospodářské noviny, a další. S Deníky Bohemia a Učitelskými novinami výtvarně spolupracoval více než padesát let.

V grafice používá autor techniku serigrafie, kterou v jeho pojetí charakterizuje přesný soutisk plných barev. Nezastupitelné místo má tvorba zaměřená na dětské publikum, od ilustrací např. pro Sluníčko nebo Ohníček přes leporela, pexesa, omalovánky, vystřihovánky nebo trojrozměrné objekty po ilustrování knížek. Svými obrázky opatřil více než třicet knih pro děti i dospělé čtenáře.

Autor uspořádal více než sto samostatných výstav. Je zastoupen v českých a zahraničních sbírkách. Za karikaturu, grafiku, hračky a plakáty získal ocenění.

K výstavě byl vydán katalog. Krajiny snů Václava Johanuse si zájemci mohou v českobudějovické Galerii Hrozen prohlédnout do 2. prosince.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - České Budějovice Akce v obci České Budějovice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Krajiny snů Václava...

Spa Hotel Vita ****České Budějovice (574 metrů)

Wellness Hotel DiamantHluboká nad Vltavou (8.7 km)

Relax Park TřeboňTřeboň (20.2 km)

Doporučené akce na jihu Čech

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Klášter Zlatá Koruna Klášter Zlatá Koruna Zlatá Koruna (15.4 km)
Penzion Kamínek Penzion Kamínek Nové Hrady (31.9 km)