Mým kořenům - Kam dosáhnu svou písní, nebe

Mým kořenům - Kam dosáhnu svou písní, nebe

Adresa:

Volyně, Na vyhlídce 626

Termín: 12.6.2016

12červen neděle 15:00

Žánr: koncertyjazz


Milli Janatková – vystoupí sólo v neděli 12. 6. 2016 od 15:00 v Galerii Na shledanou ve Volyni (hřbitov Malsička, Volyně) s projektem „Mým kořenům“ „Mým kořenům“ je hudebně – vizuální projekt Milli Janatkové oživující poutavý příběh a tvůrčí dílo její pratety Věry Polenové Kistler (1929 – 2006).

Cestou ke kořenům, respektu k sobě a tím i okolnímu světu lze zlepšit nejen kvalitu vlastního života, ale inspirovat i okolí, potažmo společnost. Projekt je podpořen Státním fondem kultury ČR a sdružením Unijazz, mediálním partnerem je Český rozhlas České Budějovice, Radio Proglas aj. Výstupem projektu je ucelený soubor písní a maleb, hudební album a veřejné akce.

Hudební album bude souborem skladeb na pomezí jazzu a klasické hudby inspirovaných hudbou Věry P. Kistler. Milli na něm spolupracuje s pianistou Markem Novotným. Album bude intimní výpovědí cesty ke kořenům a obecně vyjádří úctu k životu a zdraví. Věra Polenová, která žila během druhé světové války ve Volyni, se při osvobození města v roce 1945 zamilovala do amerického vojáka a poté se provdala do USA.

Tam nečekaně žila v domě pohřebního ústavu – váženého „family business“ svého muže. Věra se statečně potýkala s Parkinsonovou nemocí a jinými potížemi. Přes všechny výzvy života v USA vystudovala hudební vědu a skladbu (doktorskou práci věnovala Bohuslavu Martinů) a byla úspěšnou skladatelkou, prozaičkou i pedagožkou milující výtvarné umění, stejně jako morálním vzorem. Věřin příběh oživuje její praneteř, hudebnice a výtvarnice Milli Janatková.

Vzniká tak projekt, který vyjadřuje hlubokou úctu k životu a zdraví a vyrovnání se smrtí a minulostí. Cílem je také šíření povědomí o válečných osudech lidí na pozadí fascinujícího osobního příběhu. V roce 2016 se budou konat tři veřejné akce v šumavském kraji předků, zaměřené na téma přijímání smrti a loučení s minulostí a traumaty, které se mohou přenášet z generace na generaci, a ještě dnes mohou nést ozvěny druhé světové války.

• Hudební část, realizovaná 12. června 2016 od 15.00, bude sólovým a capella vystoupením Milli Janatkové, která zazpívá skladby Věry Polenové Kistler. Vystoupení, spojené s vyjádřením úcty ke společným předkům Věry a Milli, proběhne v Galerii Na shledanou na hřbitově Malsička ve Volyni, kde se také nachází rodinný hrob. Součástí vystoupení bude povídání o příběhu Věry a možnost společně si zazpívat lidové písně.

• Vizuální happening bude realizován 10. září 2016 od 15.00. Součástí bude soubor maleb. Ty Milli vytvoří z cestovních deníků – skic – při průzkumu vesnic předků. Zaměří se na obrysové linie krajiny. Obdobně vyjde z grafického zápisu hlasové linky v hudebních partiturách skladeb Věry P. Kistler. Tímto způsobem vznikne soubor děl, která budou souviset s písněmi v rámci hudebního alba, se symbolikou navázání na rodovou linii v tom nejlepším smyslu.

• Třetí akce bude dokumentární částí projektu. Výstava s dobovými fotografiemi, korespondencí, články z českého i amerického tisku, ukázkami z knih, hudbou i výtvarnou interpretací příběhu Věry P. Kistler se bude konat na podzim 2016 v Městském muzeu ve Volyni, s vernisáží 17. září 2016 od 17.00. Výstava se bude konat k deseti letům od úmrtí Věry P. Kistler. Milli na projektu pracuje v přípravné fázi od léta 2015. Po veřejných akcích vytvoří textový i obrazový příspěvek do novin Galerie Na shledanou, které vyjdou v prosinci 2016. Projekt bude zakončen vydáním alba a cyklem koncertů v roce 2017.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Jihočeský kraj Akce v obci Volyně

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Mým kořenům - Kam...

Ubytování Šumavský domekRabí (22.3 km)

Rezidence VogelsangKašperské Hory (24.6 km)

Šumava InnKvilda (27.2 km)