Co vzniká mimo kruh? Odpověď na tuto otázku zodpoví 29. ročník Mezinárodního sympozia keramiky v Bechyni, který tentokrát tematizuje keramiku jako materiál současného umění. Jedno z nejstarších sympozií na světě si letos klade za cíl zkoumat mediální přesahy, vystoupit ze zažitých hranic oboru a přitom zachovat respekt k povaze a specificitě materiálu. Přivítá šest umělců, kteří na médium nahlíží z jiné perspektivy. Mezi nimi italského účastníka Benátského bienále z roku 2017 Salvatora Arancia, japonského umělce Naa Matsunagu, který ve své tvorbě kombinuje keramickou hlínu se dřevem a malbou. Hlína v tvůrčím procesu umělce Marca Chiandettiho figuruje jako stěžejní materiál, i když je výsledné dílo často nakonec vyrobeno z něčeho jiného ‒ je tak ovlivněné právě procesem tvorby a zároveň má konkrétní sociálně-politický přesah.

Na sympoziu jsou zastoupeny i tři umělkyně. První z nich je ve Švédsku žijící Ivana Králíková používající hlínu v rámci svých experimentálních i sociálně-kritických projektů. Mexická umělkyně Jimena Mendoza ve své objektově orientované tvorbě propojuje odkazy na ikonografii, literaturu, mytologii, vizi a představy o vesmíru. V performativních dílech Barbory Dayef se hlína objevuje zejména v surovém nevypáleném stavu, kdy slouží jednou jako přikrývka pro performera, jindy jako prostředek pro vznik antického sloupu s ručně vyrytými kanelurami.

Měsíc společného tvoření na Střední uměleckoprůmyslové škole v Bechyni odstartuje 16. července a vyvrcholí 14. srpna vernisáží výsledných uměleckých děl v nově otevřených výstavních prostorách Mezinárodního muzea keramiky v Bechyni. Více na www.sympozium-bechyne.com.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Mimo kruh -...

Villa LiduškaBechyně (296 metrů)

Zoo TáborTábor (16.4 km)

Romantik Hotel EleonoraTábor (18 km)