95 %
Otáčivé hlediště 2019 - Turandot

Otáčivé hlediště 2019 - Turandot

Termín: 2.8.2019

2srpen sobota 21:00

Žánr: divadlootáčivé hlediště opera


Turandot / Giacomo Puccini
orientální pohádka v italské opeře

Turandot je překrásná, ale krutá princezna, která se zbavuje svých nápadníků tak, že jim dává hádanky a nechává je setnout, když je neuhodnou. Princ Kalaf tři hádanky uhodne a princeznu může mít, jenže místo toho dá raději v sázku vše, aby získal její srdce…

Není divu, že Turandot se téměř okamžitě po svém uvedení stala jednou z nejoblíbenějších oper světového repertoáru. Má totiž všechno, co činí operu skutečně velkolepou. Silný příběh se symbolickými přesahy, pompézní jevištní obrazy, vyhrocené konflikty, spád a především naprosto úchvatnou hudbu, bohatou na podmanivé melodie. Jednou z nich je třeba slavná árie prince Kalafa „Nessun dorma…“, která si svou oblíbeností nezadá ani s největšími hity populární hudby. Mimořádný zážitek ovšem slibuje i nastudování Turandot, vůbec poprvé zde, v neopakovatelné atmosféře Otáčivého hlediště, se špičkovými sólisty, pod taktovkou Maria De Rose a v režii Tomáše Pilaře.

Puccini komponoval Turandot s vědomým úsilím vytvořit své životní dílo, v posledních letech života, kdy bojoval se smrtelnou nemocí. Libretisté Giuseppe Adami a Renato Simoni horečně hledali pro skladatele vhodnou předlohu, již se nakonec podařilo nalézt ve stejnojmenné hře významného italského dramatika Carla Gozziho (1762), který se zas nechal inspirovat sbírkou perských pohádek Tisíc a jeden den. Puccinimu se však přes nesmírné nasazení nepodařilo operu dokončit, a tak dvě závěrečné scény opery podle autorových skic a poznámek dokomponoval jeho přítel a žák Franco Alfano.

Představení je opatřeno titulky v češtině, angličtině a němčině (vhodné i pro sluchově postižené).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Otáčivé hlediště...

Villa GallistlČeský Krumlov (736 metrů)

Wellness Pension AmetystČeský Krumlov (791 metrů)

Vila JohankaČeský Krumlov (811 metrů)

Doporučené akce na jihu Čech

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Státní hrad a zámek Český Krumlov Státní hrad a zámek Český Krumlov Český Krumlov (612 m)
Klášter Zlatá Koruna Klášter Zlatá Koruna Zlatá Koruna (6.8 km)