Pod ochranou svatého Floriana

Pod ochranou svatého Floriana

Adresa:

Tábor, Koželužská 140

Termín: 9.5.2019 9.6.2019

9kvě - 9čer celý den

Žánr: výstavyumění historie kominíci jižní čechy jarní výstavy


Výstava mapuje více než pět století působení kominíků v Čechách, přiblíží dějinné peripetie příchodu prvních kominíků na naše území, jejich nezastupitelnou roli v prevenci požárů i náplň jejich dnešní práce.

Patronát svatého Floriana si kominíci zvolili již v samém počátku svého sdružování. Na cechovní truhle, slavnostních cechovních pohárech a praporech byl zobrazován přinejmenším od první poloviny 18. století. Jeho obraz, podle dochovaných pozůstalostních inventářů, visel téměř vždy v rodinách kominických mistrů. Jeho svátek oslavovali bohoslužbami, výročními cechovními schůzemi, nebo později valnými hromadami společenstev, což se dodržuje dodnes.

Část kominických povinností, související s přímým zásahem při požárech přebíraly od 19. století se tvořící hasičské sbory, v nichž často působili, nebo je zakládali i kominíci. Proto je asi dnes spojován svatý Florian hlavně s hasiči.

Kominíky bylo možné potkávat i v táborských ulicích, přinejmenším od první poloviny 17. století. Přicházeli z oblasti jezera Maggiore na pomezí dnešní Itálie a Švýcarska, a pokud se ve městě usadili, pracovali zde po dlouhá desetiletí. Z torzovitě dochovaných archivních pramenů, rozesetých po celé Evropě, se členové Spolku pro založení muzea kominického řemesla a jeho propagaci snaží sestavit příběhy jejich životních osudů. Některé z nich budou představeny i v rámci táborské výstavy. Spolek tím završí pět let své činnosti.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Tábor Akce v obci Tábor

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pod ochranou svatého...

Romantik Hotel EleonoraTábor (862 metrů)

Zoo TáborTábor (2.9 km)

Villa LiduškaBechyně (18.7 km)