Výstava připomíná významné činoherní, operní i baletní tituly, v nichž se lidé střetávají s pekelnými silami – mapuje výskyt postavy čerta a ďábla v dramatické literatuře, resp. na českém jevišti.

Tucet loutek odráží oblibu čertovské chásky v českém loutkovém divadle. Originály a reprodukce scénických a kostýmních návrhů a fotografií připomínají významné inscenace pohádkových komedií Jana Drdy (Hrátky s čertem; Dalskabáty, hříšná ves), české operní klasiky (Dvořákova opera Čert a Káča a Smetanova Čertova stěna) či báchorek Josefa Kajetána Tyla. Samostatnou kapitolou je příběh Fausta, který se upsal Mefistovi.

Vystaveny budou originální scénické a kostýmní návrhy a makety od významných českých scénografů: Vlastislava Hofmana, Hugo Steinera, Josefa Lady, Václava Gottlieba, Josefa Weniga, Františka Kysely, Zdenka Seydla, A. V. Hrsky a dalších.

Čert, ďábel, satan, pekelník, ďas, nečistej, černej myslivec, čerchmant, antikrist, červivec, čmert, zlý a tak dále.  Mnoho podob má v češtině pojmenování personifikovaného zla, které bojuje s principem dobra dvěma hlavními zbraněmi: pokušením a klamem. Jeho úkolem je svádět lidi ke hříchu a ten pak trestat. Český pohádkový čert se od ďábla ztělesňujícího všudypřítomné zlo zásadně liší. Není to bytost hrozivá, ale většinou hloupá a popletená, kterou lze snadno přelstít a zesměšnit, objevuje se dokonce i spravedlivý čert, který pomáhá dobrým lidem proti zlým.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Čerti

Ubytování Pavel VoborníkBlatná (19 km)

Ubytování Šumavský domekRabí (21.4 km)

Sport hotel Pekárna SušiceSušice (27.6 km)