Šlechtické neřesti - výstava - Zámek Dačice

Šlechtické neřesti - výstava - Zámek Dačice

Adresa:

Dačice, Havlíčkovo nám. 85

Termín: 22.6.2018 2.9.2018
Vstupné:

20,- Kč

22čer - 2zář celý den

Žánr: výstavyakce v přírodě historie


V rámci cyklu výstav Šlechtické neřesti otevírá dačický zámek od 22. června výstavu Alkohol a tabáková kultura, která mapuje dějiny pijáctví a dějiny kouření či šňupání tabáku, tedy oblíbených neřestí, které sehrávaly důležitou úlohu v dějinách (nejen) šlechtické každodennosti.

Pití alkoholických nápojů patří mezi kratochvíle všech společenských vrstev již od starověku. V průběhu dějin se ale samotné alkoholické nápoje i jejich společenská funkce proměňovaly. Mezi alkoholickými nápoji spatřilo světlo světa nejprve víno. První vysokoprocentní alkohol byl prodáván v lékárnách a jeho opojné účinky byly známy pouze lékařům. Až vzrůstající obliba alkoholických nápojů vyústila v nutnost budování zvláštních náleven a hostinců.

Kouření tabáku bylo původně součástí náboženských rituálů, v Evropě se na dlouhou dobu stalo procedurou s léčivými účinky, nicméně postupně přešlo ve status neřesti, v něco, co je prováděno s potěchou, a právě proto vyhledáváno stále větším počtem konzumentů. Za úspěchem rostliny tabáku stojí právě kouření, které bylo po dlouhou dobu vnímáno jako exotická zkušenost dovezená z Nového světa.

Výstava je otevřena každý den kromě pondělí od 22. 6. do 2. 9. 2018 od 10:00 do 17:00.

Od 12:00 do 13:00 je výstava uzavřena, dodržujeme polední přestávku.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Šlechtické neřesti -...

U ProkopůŘásná (16.1 km)

Resort Svatá KateřinaKaliště (24.1 km)

Resort JohankaKamenice nad Lipou (36.1 km)