Litický hrad je uzavřen. Víme, co navštívit v okolí

Litický hrad je uzavřen. Víme, co navštívit v okolí 

V letošní sezóně nebude možné navštívit litický hrad pánů z Kunštátu, který se podrobí tolik potřebné rekonstrukci. Kam místo toho v okolí vyrazit, prozradí následující řádky.

Litický hrad na Orlickoústecku do dnešní doby "dožil" de facto už jako zřícenina. Jeho počátky sahají do 13. století. Největší slávy dosáhl za Jiřího z Poděbrad (příslušník rodu pánů z Kunštátu). Za dalších majitelů, Pernštejnů, pozbyl hrad na významu, začal chátrat a měnit se ve zříceninu. S opravou památky se začalo již na konci 19. století. Letošní uzavírka hradu nebyla vůbec plánovaná. Zjara se zřítila část zdiva u severního paláce, nikomu se naštěstí nic nestalo. Míra poškození se ukázala větší než se předpokládalo, a proto opravy nabyly na rozměru.

Kromě sanace zdiva severního paláce budou také probíhat archeologické práce u východního paláce a následně bude i tento palác opravován. Předpokládám, že severní palác bude opraven do konce roku 2015, oprava východního bude probíhat i v roce 2016, ale tato oprava rozhodně nezasáhne do návštěvnické sezóny. Jako kastelána mne mrzí, že letos zde nepřivítám žádné návštěvníky, ale o to více se na ně budu těšit v roce příštím a hrdě jim budu ukazovat ‚staronový‘ hrad,” komentuje uzavření objektu jeho kastelán Ing. Dalibor Urban.

Příští rok se návštěvníci mohou těšit na otevřenou věž, výstavu archeologických nálezů a dobových fotografií a pohlednic. Na nádvoří se budou opět konat kulturní akce.

Do Potštejna na hrad i zámek

Nedaleko Litic po proudu Divoké Orlice stojí městečko Potštejn. Zde si přijdou na své milovníci romantických zřícenin, jak o nich psával Karel Hynek Mácha, i obdivovatelé zdobných stavebních slohů, v tomto případě baroka.

Hrad - dnes jeho zřícenina - dominuje kopci nad městečkem od 14. století. Hrad proslul pověstí o pokladu. Jan Antonín Chamaré dokonce nechal hrad provrtat skrz na skrz, ale poklad ani po 35 letech pátrání neobjevil. Jeho snažení inspirovalo samotného Aloise Jiráska k napsání románu Poklad. Zřícenina hradu je přístupná od dubna do října vždy s průvodcem. S sebou na prohlídku můžete vzít i svého psa, jen za něj připlatíte desetikorunu.

Přímo ve městě pak můžete navštívit barokní zámek s anglickým parkem. Ten nechal vystavět rod Harbuval Chamaré v polovině 18. století. Stejně jako většina památek na našem území ztratil mnoho ze svého kulturního dědictví po roce 1945. Chvíli sem jezdil na dovolenou britský velvyslanec, pak funkcionáři ROH. Interiéry zámku byly značně poničeny, část mobiliáře odvezena, z většiny však rozebrána. V současné době vlastní zámek manželé Nováčkovi a pod jejich rukama zámek opravdu vzkvétá. V rámci prohlídkového okruhu je zpřístupněna jídelna, pracovna, kaple, ložnice, dětský pokoj, modrý salón, honosná zámecká knihovna, koupelna s nástěnnými malbami, hudební salónek se vzácnými malbami a klavírem a zlatý salónek. Pro děti je otevřen Bubákov a Pohádkov - říše, ve kterých ožívají nadpřirozené bytosti.

Krajina v okolí je příjemná pro jízdu na kole, krásný výhled všem cestujícím poskytne cesta vlakem - údolí Divoké Orlice láká i k pěší turistice. Údolím řeky přijdete od Litic po červené značce. Na jih od Potštejna si můžete projít naučnou stezku Mezi Orlicemi, která vede přes přírodní rezervaci Na Hladovně a Modlivý důl.

Pro dobrodruhy a objevitele

Pro opravvdové hradní gurmány je na dohled od Potštejna zřícenina hradu Velešov. Do dneších dob se dochovala opravdu jen torza zdiva a terénní situace může být pro laiky nepřehledná, ale určitě stojí za to na vrch vystoupat a alespoň se rozhlédnout po východních Čechách. Směrem na Letohrad narazíte na zříceninu hradu Žampach, hrad chátrá od dobytí za třicetileté války. Dodnes se zachoval příkop, přes který vede lávka, a zbytky zaklenutého přízemí paláce, které jsou nad terénem jasně viditelné. Na zříceninu vystoupáte zalesněným kopcem po červené turistické značce. Do třetice nejlépe zachovaná zřícenina v našem výčtu: Lanšperk. Zhruba osm kilometrů jižně od Žampachu se z bývalého sídla Záviše z Falkenštejna zachovala podstatná část jedné obvodové zdi a několik - už bohužel zasypaných - podzemních místností. Ke hradu vede zelená turistická značka a koho by náhodou torzo nezaujalo, může vyplnit čas na nedalekém golfovém hřišti. Všechny tři hradní zříceniny jsou celoročně volně přístupné a platí sem vstup na vlastní nebezpečí. Tak vyrazte, dobrodružství volá!

Pro klidnější povahy

Kdo má raději klidný a bezpečný výlet, určitě rád zavítá do Muzea krajky ve Vamberku. Zdejší ručně tkaná krajka je celosvětově proslulá a proslavila region zejména na světových výstavách EXPO 1958 v Bruselu a 1967 v Montrealu. K vidění je soubor krajek a jejich vývoj od 18. století včetně exklusivní výstavy děl českých umělců současnosti. Muzeum je otevřeno denně kromě pondělí a na 29. května je připraven speciální program v rámci Festivalu muzejních nocí.

Co by kamenem z Vamberka dohodil, rozkládají se Doudleby se svým renesančním zámkem. Památka je jednou z mála, která se v restitucích vrátila dřívějším majitelům. Láskyplně se o něj stará paní Eleonora z Bubna-Litic. Prohlídkový okruh zámkem zahrnuje pokoje se vzácnými malbami často s tématiku řecké mytologie, zámeckou kapli, hudební a rodinný salónek a mnoho dalšího zajímavého. K unikátům patří kopie relikviáře svatého Maura, kterou vytvořili žáci místní základní školy. Pro doplnění uveďme, že originál je vystaven v zámku Bečov nad Teplou v západních Čechách.

A z Doudleb je to kousek cesty na zámek do Kostelce nad Orlicí a odtud kousek do častolovického zámku a tak dále... Šťastnou cestu!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Státní hrad Litice

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!