Na výlety po památkách v noci? Jasně! Tuhle sobotu

Na výlety po památkách v noci? Jasně! Tuhle sobotu 

Hradozámeckou nocí již pátým rokem vrcholí hlavní turistická sezona. Na poslední srpnovou sobotu 30. 8. připravují hrady, zámky, kláštery a další památky specifický večerní program. Všem zapojeným je společná snaha ukázat návštěvníkům fascinující místa, kam je možné opakovaně přijít na návštěvu, kvalitně se bavit a zároveň si rozšířit obzory. A navíc – historické objekty jsou za svitu svíček a loučí nesmírně okouzlující a romantické!

Cílem Hradozámecké noci je zpřístupnit návštěvníkům krásné interiéry, nádvoří a zahrady ve večerním čase a s neobvyklým doprovodným programem. Všichni příchozí tak mají možnost prožít něco mnohem víc než při běžné návštěvě. Zážitkové programy, noční prohlídky a různé jiné akce dělá NPÚ po celý rok, o poslední prázdninové sobotě se však památkové správy hradů a zámků chtějí s letní sezonou rozloučit něčím speciálním. Ve večerních hodinách 30. srpna tak ožije na osmdesát našich nejkrásnějších památek hudbou, divadlem, koncerty, rytířskými kláními i rejem kouzelných bytostí provádějících příchozí po svých sídlech. Někteří nadšení návštěvníci se pak za jeden večer snaží stihnout i několik objektů, vědí totiž, že tato noc je nezapomenutelná a že je opravdu těžké si ze zajímavé nabídky vybrat jen jednu akci.

Hlavní program letos proběhne na státním zámku Kunštát, kde se začíná "rejdit" už ve 14 hodin odpoledne. Návštěvníky bude bavit sled divadelních představení, šermířských soubojů a strhujících fakírských vystoupení. Kromě toho bude možné vyzkoušet si střelbu na dobové střelnici, prohlédnout si za doprovodu mistra Matěje katovskou dílnu a zažít atmosféru ve vojenském ležení. Znít k tomu bude dobová hudba i košilaté Boccacciovské rozprávky. Po 18. hodině přijede na Kunštát král Jiří z Kunštátu a Poděbrad se svou družinou, připojí se k oslavám a nechají se rozptýlit turnajem, šermíři, kejklíři a úderem půlnoci velkou ohňovou show s ohňostrojem.

Na vaši návštěvu se netěší jen "profláklé" státní památky, ale i ty soukromé nabízejí mnoho zajímavého. Do projektu se zapojil třeba zámek Radim na Kolínsku s pyžamovou prohlídkou zámku a pohádkovými úkoly pro malé i velké. Zručský zámek na Kutnohorsku vás zavede na přelom 19. a 20. století do rodiny úspěšného železničního stavitele Jana Šebka. I zde je připraven program pro děti v podobě noční bojovky v zámeckém parku. Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou láká k prohlídce zámku s hraběcím párem a ochutnávce elixíru mládí. Nový zámek Kostelec nad Orlicí hlásí poslední volná místa na prohlídku zámku s tématem Láska v biedermeieru, kde uvidíte i šermířskou skupinu Balestra a Spolek historických tanců z Hradce Králové. Zámek Kunín na Novojičínsku si budete moci projít s baterkou v ruce a cestou potkat samotnou hraběnku Waldeburgu s dětmi ze zámecké školy, zaposlouchat se do tónů renesanční hudby a pokochat se pohledem na skupinu tanečníků.

Využijte této báječné příležitosti mít nezapomenutelný zážitek v poslední prázdninový víkend. 

Mnoho dalších námětů na strávení sobotního večera čeká na www.hradozameckanoc.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!