Zruč nad Sázavou - celý den pro celou rodinu

Zruč nad Sázavou - celý den pro celou rodinu 

Zruč je malé a nenápadné městečko na břehu vodáky frekventované řeky Sázavy, které ožívá vždy zahájením turistické sezóny na konci dubna.

Město spadá do Středočeského kraje, ale je blízko hranice s Vysočinou. Poloha v údolí řeky naznačuje, že kamkoli se z města vydáte, musíte do kopce. Zruč je pouhých sedmdesát kilometrů vzdálená od našeho hlavního města a také odtud není daleko do nejbližšího sídla světového kulturního dědictví UNESCO – Kutné Hory. Ať připlujete loďkou, přijedete na kole, Posázavským pacifikem, autem, či přijdete pěšky, nikdy nepřehlédnete dominantu města – novogotický zámek.

Historie šlechtického sídla sahá do počátku 14. století, kdy se zde usídlili Kolowratové. Z gotického hradu se nám dodnes zachovala část hradeb a takzvaná kolowratská věž. Renesanční úpravu stavby podnítili Kalenicové z Kalenic, za jejichž vlády byla Zruč povýšena na městečko a byl jí do vínku dán znak tohoto rodu, který město používá dodnes. V 18. století zámek vyhořel, poté mu byla dána pozdně barokní podoba. V roce 1885 kupuje zručské panství Jan Šebek. Jeho syn Adolf o pár let později zadává architektu Janu Vejrychovi vypracovat plán na zásadní přestavbu svého sídla, která se nesla v duchu pozdního romantismu. Rodina železničního inženýra si potrpěla na přepych, a tak byla všechna tři křídla zámku na počátku minulého století vybavena rozvody ústředního topení, vody a elektřiny. Podobný luxus si v té době užívali třeba Auerspergové ve Slatiňanech či arcivévoda František Ferdinand na Konopišti (samozřejmě ve větším rozsahu).

Nepřízeň osudu zasáhla zámek a Šebky po druhé světové válce, kdy byl zámek znárodněn. Vznikly zde kanceláře Místního národního výboru, učebny Lidové školy umění, ve sklepení vinárna.

Zasloužené obnovy se budově dostalo po restituci potomkům Alfréda Šebka, kteří se shodli, že nechtějí zámek navzdory jeho znovunabytí využívat, a tak jej odprodali Městu Zruč nad Sázavou, přilehlý park městu darovali.

V letech 2006 až 2010 byl zámek za přispění fondů Evropské unie nákladně renovován a byla mu právem navrácena jeho historická podoba. Vznikl zde bohatý prohlídkový okruh, na půdě se usídlila expozice Království panenek a medvídků, v přízemí regionální muzeum Od verpánku k Baťovi, v galerii se pravidelně konají výstavy a v zámeckém příkopu si mohou děti vyzkoušet, zdali by se mohly stát členy družiny rytíře Miloty z Kolowrat.

Útroby zámku můžete prozkoumat v rámci malého či velkého prohlídkového okruhu. Malý okruh prezentuje prostory v prvním patře s důrazem na reprezentační sály (jídelna, knihovna, pracovny, taneční sál, ale také lázeň). Délka okruhu je cca 35 minut. Velký prohlídkový okruh zahrnuje místnosti malého a navíc přidává nádhernou kapli s restaurovanými barokními obrazy, funkční orchestrion z roku 1912, prohlídku výstavy v galerii a vyhlídku ze zámecké věže, která vzezřením připomíná tu Mosteckou v Praze. Na věži je navíc k vidění funkční hodinový stroj z roku 1886, který ovládá věžní hodiny. Velký okruh Vám zabere zhruba hodinu.

Království panenek a medvídků zpravidla nadchne především dámskou část příchozích, ale ani pánové a chlapci nezůstávají nezaujati. Kromě panenek a medvídků je tu i mnoho dalších hraček, které všichni pamatujeme ze svého dětství. Exponáty představují dobu od konce 19. století až po současnost. Délka prohlídky není v podstatě limitována, ale předpokládá se, že ji zvládnete za 30 až 45 minut.

Muzeum Od verpánku k Baťovi vzniklo z iniciativy místního občanského sdružení Rodáků a přátel Zruče nad Sázavou a okolí. Ukazuje dobu, kdy ve Zruči pracoval ševcovský klan Adriánů, a popisuje následný příchod Jana Antonína Bati, výstavbu továrny na výrobu obuvi a nové městské čtvrti spojenou s přílivem pracovních sil a změnu životního stylu tehdejších Zručáků. Délka návštěvy muzea je opět zcela na Vás, personál dle vlastních zkušeností předpokládá, že ji stihnete zhruba za půl hodiny.

Výstava v zámecké galerii se obměňuje několikrát do roka. V současné době zde můžete vidět fotografie z národních parků jihozápadu USA, jejichž autorem je místní rodák Miroslav Krupka. Tato výstava potrvá v galerii do 25. května. Od 7. června tu bude výstava artefaktů z doby vypuknutí první světové války nazvaná Proč mámy pláčou, ta potrvá do konce srpna. Září bude tradičně patřit zručským umělcům – proběhne již IV. Podzimní zručský salón. Konec roku završí výstava obrazů dinosaurů Inky Delevové a fotografie Islandu Stanislava Daniše. Konkrétní termíny budou vloženy do akcí zde na Informuji.cz.

Sportem nadšené děti mohou svou energii zužitkovat v zábavně-naučné stezce rytíře Miloty Kolowrata. Na atrakcích, které jsou pro ně postaveny v zámeckém příkopu, budou potřebovat především hbitost, přesnost, trpělivost a rychlost. Po absolvování všech úkolů dostanou glejt, který potvrzuje, že mohou být čestnými členy Milotovy rytířské družiny.

Všechny okruhy jsou přístupné každý den (včetně pondělí) od 10 do 17 hodin. Jen je potřeba počítat s polední pauzou od 11:30 do 12:30. Poslední vstup do všech expozic je v 16:30. Rozpis jednotlivého vstupného naleznete na http://www.mesto-zruc.cz/pro-turisty/zamek-a-park/cenik-vstupneho/. Turistická sezóna končí 28. září a mimo sezónu je možné si objednat pro větší skupinu návštěvníků prohlídku některé z vyjmenovaných expozic telefonicky či e-mailem.

Pokud náhodou přijedete před nebo otevřením nebo po zavření zámku, využijte čas k procházce po zámeckém parku. Anglický park skýtá mnoho romantických zákoutí – jezírko, altán, růžové záhony, několik originálních soch a četné vzácné dřeviny. Odborníky v oboru archeologie a kastelologie jistě přiláká lokalita zvaná Na zaniklém hrádku. Tomáš Durdík, významný český kastelolog, při ústí parku do Nové Zruče objevil místo, kde stával hrádek předcházející kamenné stavbě, kterou pak vystavěli Kolowratové. Tento hrádek býval dřevohlinitý s dvěma sypanými valy a dvěma příkopy. Povrchovým sběrem zajistil soubor keramických střepů, které datoval do přelomu 13. a 14. století. V terénu je dodnes patrný půdorys stavby a je doporučen archeologický průzkum.

Zruč nad Sázavou, to ale není jen zámek. Děti můžete vzít na dětské hřiště, na kterém je kromě nezbytných prolézaček, houpaček, kolotoče a pískoviště také kuličková dráha a dopravní hřiště. Kuličková dráha má několik závodních drah a je určena pro dva až osm hráčů s hliněnkami. Zábavu si zde užijete v každém věku. Dopravní hřiště dokazuje, že učení pravidel silničního provozu může být vážně sranda, zvlášť když si k tomu zapůjčíte šlapací motokáry a tříkolky. Přijet mohou děti i na vlastním dopravním prostředku. Pokud nemají helmu, je jim v areálu zapůjčena. Časový harmonogram půjčování motokár a tříkolek je zde http://www.mesto-zruc.cz/pro-turisty/vyziti-pro-deti/detske-dopravni-hriste/.

Když se budete chtít přiblížit řece Sázavě, vyrazte na zručskou cyklostezku. Ta v délce dva a čtvrt kilometru kopíruje řeku od náměstí ve Staré Zruči (začíná pod zámkem) a pokračuje kolem bývalé Baťovy továrny Sázavan pod skalami až do ulice Dvouletky v Nové Zruči. Cyklostezka vznikla před třemi lety v rámci projektu „Na kole do práce zručskou cyklostezkou“. Nemusíte se ale omezovat jen na kolo: trasa je dobře sjízdná na inline bruslích, je pěknou procházkou pro nordic walking, ideální pro jogging, v zimě záměrně neprohrnutá pro běžkaře.

Pokud by Vám nestačil sport u řeky, vydejte se na kopec nad Tesco, kde za základní školou stojí velký sportovní areál. Kromě fotbalu, hokejbalu a beach volejbalu zaujme především mládež skatepark. Podrobnosti o nájmu hřišť a náčiní jsou zde http://www.mesto-zruc.cz/pro-turisty/vyziti-pro-deti/sportovni-areal-za-i-zakladni-skolou/provozni-rad-sportovniho-arealu-za-i-zakladni-skolou-/.

Zruč má dobrou dopravní obslužnost. Z dálnice autem sjedete exitem č. 56, zaparkovat můžete přímo u zámku. Pro autobusy je záchytné parkoviště ve zručském dvoře. Vlakem přijedete od Čerčan, Světlé nad Sázavou i Kutné Hory. Autobusy jezdí ze všech stran, pouze o víkendu je jich méně. Přímé autobusové spojení je i s Prahou. Na kole k nám trefíte po cyklotrase č. 19 a č. 0004. Pěšky po barvě červené a zelené.

Občerstvení Vám poskytnou restaurace Zámecká vinárna, Na Pohoří, Na Ostrově, kavárna Pod Zámkem či cukrárna Na Poště; ubytování potom Penzion Pod Zámkem, kemp V Rákosí či ubytovna Na Ostrově.

Pro bližší informace si můžete zatelefonovat do infocentra 327 531 329.

Na viděnou se těší tým průvodkyň ze zámku!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Zámek Zruč nad Sázavou

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!