Vila Stiassni, Brno

Vila Stiassni

Brno, Hroznová 14

Není tu akce, kterou Vila Stiassni pořádá? Přidej ji

Vila Stiassni, klenot meziválečné brněnské architektury, byla postavena podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera v roce 1929 pro textilního továrníka Alfreda Stiassni, jeho ženu Hermine a jejich dceru.

Nachází se v rezidenční Masarykově čtvrti, kde v meziválečné době vznikla řada významných realizací moderní architektury. Devět let po nastěhování však židovská rodina musela z vily uprchnout. Po druhé světové válce sloužila jako vládní vila pro ubytování významných státních návštěv. Nyní je pod správou Národního památkového ústavu.

Po dokončení rekonstrukce na konci roku 2014 byl objekt zpřístupněn veřejnosti. Jeho součástí je také badatelské zázemí Metodického centra moderní architektury.

Ačkoliv zvenčí vila odpovídá puristickému stylu architekta Wiesnara, uvnitř si paní domu prosadila prvorepublikový luxus, ve kterém nechybí reprezentativní salonky s bohatým dřevěný obložením, mramorovými krby, štuky a historizující nábytek. Interiér tak připomíná téměř zámecké pokoje.

Kolem vily se nachází rozlehlá, více než tříhektarová, zahrada, kterou její návštěvníci mohou nejen obdivovat, ale v letních měsících také využít k příjemnému posezení či poležení na lehátkách. Součástí zahrady je stále jako kdysi i bazén, tenisové kurty a dva původní skleníky.

V současné době vila nabízí dva stálé prohlídkové okruhy. V prvním si s průvodcem prohlédnete elegantní interiéry vily včetně jídelny, salonků, impozantní schodišťové haly, soukromých apartmánů rodiny a podle ročního období i hostinských pokojů nebo terasy s výhledem. Seznámíte se s její historií i zázemím pro služebnictvo. V ceně vstupenky je zahrnut i vstup do zahrady a prohlídka aktuální výstavy v bývalé kuchyni.

Druhým okruhem je individuální prohlídka jedné z největších soukromých zahrad v meziválečném Československu s možností zhlédnutí aktuální výstavy pořádané Metodickým centrem moderní architektury. Zahradu nově doplňují i informační panely s texty a historickými fotografiemi.

Prohlídky vily s průvodcem probíhají celoročně vždy od pátku do pondělí. O státních svátcích máte navíc jedinečnou příležitost podívat se i na její střechu s výhledem do okolí.

Vila pořádá i občasné průvodcované procházky po okolní Masarykově čtvrti s významnými vilami meziválečného období.

Foto: Andrea Morkusová



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Vila Stiassni na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Vila Stiassni: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Je libo tematický výlet po okolí?

Počasí v okolí města Brno?