Centrum textilního tisku, Česká Lípa

Centrum textilního tisku

Česká Lípa, U Vodního hradu 63

Není tu akce, kterou Centrum textilního tisku pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.lipy.cz

Expozice Centra textilního tisku v České Lípě vznikla v letech 2009 – 2011. Nabízí nejen seznámení s cennými historickými artefakty, ale i možnost aktivně se zapojit do tvůrčího procesu textilního tisku. 

Historická expozice představuje dědictví kartounek na Českolipsku. Hlavním exponátem jsou nově zrestaurované vzorníky, které jsou doplněny o tiskařské formy i hotové výrobky.

Historie výroby a zpracování textilu sahá v České Lípě až do středověku. Již v roce 1382 je zde doložen cech tkalců, v Čechách nejstarší listině doložený. Největšího rozmachu však výroba a zpracování textilu v České Lípě dosáhla v období od konce 18. do poloviny století 19. kdy se Českolipsko stalo jedním z významných evropských center výroby textilu, zejména barvení a především kartounkářství neboli potiskování.

Interaktivní expozice sestávající se z pěti okruhů přibližuje hravou formou aktuální techniky potiskování textilu a nabízí možnost si tyto technologie přímo vyzkoušet. Výběr technologií navazuje na tradiční tiskařské techniky, ale zároveň reflektuje i nejmodernější způsoby potisku textilu.

Pro nejmenší je připraveno jednoduché potiskování pomocí razítek a relaxační koutek s dřevěnými kostkami a stylovými omalovánkami. Součástí expozice je i videoprojekce prezentující  historické i současné potiskování textilu.

Foto: Zákupák, Public Domain



Centrum textilního tisku a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Centrum textilního tisku: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!